KULTURA

U Sarajevu otvoren prvi Sajam izdavača "Knjige u nišama" : Vratiti dignitet domaćim izdavačima

Otvaranje prvog sajma bh. izdavača. I. Bandić

I. Bandić

25.11.2017

Prvi Sajam izdavača/nakladnika pod nazivom "Knjige u nišama" u organizaciji JU Centra za kulturu Kantona Sarajevo i Zajednice izdavača/nakladnika u BiH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS otvoren je danas u glavnom gradu BiH.

Sajam će trajati pet dana, a zvanično ga je otvorio ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić.

Prema riječima Edina Urjana Kukavice, direktora Bosanskog kulturnog centra (BKC), organizacija prvog sajma izdavača/nakladnika BiH - "Knjige u nišama" bila je bitka s vjetrenjačama. 

Ipak, glavni cilj bio je da se čitaoci vrate domaćim autorima, ali i izdavačima. Sličnog mišljenja bio je i Muamer Spahić, koji se obratio u ime Udruženja izdavača naše zemlje, formiranog prije dva mjeseca.

- Cilj prvog sajma je da se vrati dignitet 11 vodećih bh. izdavača, a javnost se u narednih pet dana može upoznati sa našim profilacijama, naslovnicama - ističe Spahić, te dodaje kako će, dok traje sajam biti organizirano 30 radionica, kao i zanimljivih programa za sve građane. 

Da je knjiga bila u problemima, naglasio je i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić.

- Ko negira knjigu, negira i samog sebe. Prije dvije godine, vidio sam da je knjiga u problemima pa smo odlučili uraditi nešto da olakšamo put knjige od izdavača do čitalaca - naglasio je Kurić, te dodao kako je otvaranje sajma u BKC-u na Dan državnosti dobar znak. 

Predstavnicima četiri javne biblioteke, iz Stoca, Kaknja, Čelinca, te Osnovne škole iz Brka iz Brčkog uručene su donacije koje su im osigurali bh. izdavači i fondacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.