KULTURA

Rikardo Druškić: Izložba u Berlinu će biti kruna mog dosadašnjeg rada

Piše: A.MISIMOVIĆ

26.11.2017

Rikardo Druškić je mlad, uspješan, perspektivan umjetnik, neko je ko svojim radovima šalje divnu poruku mira i ljubavi.

Za sebe će reći da je neko ko je čitav život tražio svoj put, a sada kada ga je našao, trudi se da sa istog ne siđe.

Rođen je 1990. godine u Zagrebu, a skoro cijeli život živi u Sarajevu.  Svoje radove je izlagao u BiH, ali i širom svijeta.

Izložbu će imati 30. novembra u Berlinu, o čemu nam je ovaj umjetnik više otkrio u razgovoru za Avaz.ba.

Kako je kazao Druškić takva prilika da izlaže u jednom od kulturoloških centara svijeta nije mala stvar. 

To će, kaže, iskoristiti da se prikaže u najboljem svjetlu, ali ne samo sebe nego i svoje prezime, svoj grad i državu BiH.


- To će biti najvažniji momenat u mom životu umjetnika. Ne mogu, a da ne pribjegnem pisanju floskule, ali izložba u Berlinu će biti kruna mog dosadašnjeg rada. Meni lično, dokaz, da se trud i rad, danononoćni, u konačnici isplate. Ja nosim taj teret i sretan sam i ponosan što je to tako – rekao je Druškić.

Ko ti je najveća podrška u tome što radiš?

- Najveća podrška u ovome što radim su svi. Od porodice koja uživa što im sin, brat, djeluje i to aktivno i vide smisao u tome svemu napokon do drugova i ljudi, koji su uz mene skoro svaki dan sa komentarima hvale za moj rad. Vidim da do nekih ljudi, stranaca, moj glas zaista dolazi, a ja tad znam da sam kao umjetnik uspio ili barem sam na putu da uspijem. U konačnici je sve do slanja poruke, ostalo ima estetsku vrijednost koja je manje važna.

Druškić svojim slikama poručuje ljubav i borbu za istu, ali i da su prioriteti ovog svijeta potpuno izgubili svoju vrijednost.

- Kapitalizam nas je sve uzeo sa dvije ruke i od nas čini lutke, bez emocija, sa rednim brojem iznad glave, gdje u masi tražimo odgovor i spas, ali tu ga nećemo naći. Odgovor je u nama samima, u našim srcima i za svakog je drugačiji. Poručujem mir, ali ne onaj svjetski, ja na to ne mogu utjecati, već onaj unutra. Trudim se mijenjati u ljudima ili možda je bolje da kažem, ukazivati ljudima neke stvari koje su očigledne, ali su se u moru pravila izgubile – kazao je umjetnik.


Kako bi opisao sebe i svoje slikarske radove?

- To je put za istinu, pravdu i ljubav. Moji radovi, mislim, da me najbolje opisuju, moj unutrašnji monolog i razmišljanje. I tako, mislim, jedino je iskreno. Baviti se pitanjima koja nas suštinski zanimaju i za koja imamo potrebu ili nagon da riješimo. Svjedoci smo dosta trendova u umjetnosti, tj. momenta kada se umjetnici bave određenom temom zato što je ona u tom trenutku umjetnički prihvatljiva i aktuelna, meni se to ne dopada.

Tvoje slike obilaze svijet, a koja je tebi najznačajnija izložba koju si imao?

- Da me ovo pitanje pitate za nekoliko dana, ja bih rekao izložba u Berlinu, koja je bila 30. novembra u galeriji Mainuoevre. Ovako, reći ću, moja prva i druga samostalna u galerijama Boris Smoje i Java. Prva zato što je prva, a druga zato što je stvarno dobro prošla. Broj ljudi koji je došao na izložbu učinio je da se osjećam jako ponosnim i sretnim.


Otkud želja da se baviš umjetnošću?

- To nije želja, to je više unutrašnji glas, unutrašnji poriv da se izrazim. U meni je svakodnevno jako mnogo i da ne slikam i ne ilustrujem, gdje bi sva ta energija otišla, kakobi to sve bilo teško kanalisati? Zato, osim ovog duhovnog poziva, ja se, ama baš nikako, u drugom ne mogu vidjeti.

Koliko ti je potrebno vremena za jednu sliku?

- Ja sam po prirodi jako brz, brzo razmišljam, brzo donosim odluke, generalno brzo živim, tako i jedan moj rad nastaje. Intuitvno i jako brzo. Bez puno razmišljanja. Zato su iskreni i nisu proračunati. Umjetnost je moje sredstvo za pronalaženje odgovora, a zatim, medij za slanje istih.

Kako možemo postati vlasnik/vlasnica neke tvoje slike?

To se može uraditi na više načina. Najbolji je preko nekih od društvenih mreža, Facebook ili Instagram, na kojima imam svoje profile.

Rikardo Druškić održat će 30. novembra izložbu svojih radova "DIGGINSIDE" u galeriji Mainoeuvre u Berlinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.