KULTURA

Hadžihafizbegović pojasnio zašto je pozvao kontroverznog Glogovca u Sarajevo i ne želi politizirati festival posvećen Jurislavu Koreniću

A. Durgut/Avaz.ba

Avaz.ba

30.11.2017

Na regionalnoj kulturnoj sceni danas se digla “blaga prašina” nakon što je objavljena vijest da će kontroverzni srbijanski glumac Nebojša Glogavac biti predsjednik žirija festivala "Dani Jurislava Korenića". 

Ovaj festival je najavio direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, koji je medijima potvrdio da će festival trajati od 16. do 23. decembra i da će biti regionalnog karaktera, te da će u odnosu na prethodno izdanje biti impozantniji, zanimljiviji, bogatiji i provokativniji.

Ubrzo su se pojedini mediji počeli pitati zašto je u Sarajevo pozvan Glogovac, koji je u više navrata podržavao Dražu Mihailovića, za kojeg je kazao “da je bio blag, interesantan, izuzetno obrazovan ni nalik zločincu kakvim ga smatraju“, a prije nekoliko dana i njegovog nasljednika na doživotni zatvor osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Hadžihafizbegović je ubrzo odgovorio da je odluka da će Glogovac biti predsjednik žirija donesena prije 20 dana, dakle prije nego je Mladić osuđen na doživotnu robiju, ali i dodao “da Glogolca u Sarajevo zove da ocjenjuje pozorišne predstave, a ne da se priča o karakteru rata u našoj zemlji”.

- Zašto bi bio problem kada jedan umjetnik pozove drugog, bez obzira na to što imaju različite poglede na karakter rata. Nebojša Glogovac je čovjek kojem vjerujem šta će odlučiti nakon zadnje festivalske predstave i to me samo zanima – kazao je Hadžihafizbegović, koji Festival posvećen Jurislavu Koreniću ne želi politizirati.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.