KULTURA

Srednjoškolci predstavili svoje viđenje teatra na izložbi u Narodnom pozorištu

Fena

13.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Učenici 19 srednjih škola iz Sarajeva iskazali su svoje viđenje i doživljaj teatra kroz radove koji su danas predstavljeni na izložbi "Kaleidoskop teatra kroz objektiv mladih" u Narodnom pozorištu.

Prikazane su skulpture, ulja na platnu, kratki filmovi, literarni radovi, modna revija, nastupi Srednje baletne škole i Srednje muzičke škole, te druge umjetničke instalacije.   

Učenici Druge gimnazije istakli su da su nakon odgledane baletne predstave "Omer i Merima" dobili inspiraciju da izrade instalaciju od žice i gline "Ples ljubavi".

Također, upriličili su i modnu reviju, noseći kostime iz raznih pozorišnih predstava.   

U realizaciji izložbe, kako kažu, uživali su i učenici Srednje mašinske tehničke škole, koji su pozorišno viđenje predstavili na panoima, kroz literarne radove, te radeći intervju s balerinom Jovanom Milosavljević.

Na otvaranju izložbe direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović posjetiocima je poručila da djela iz 19 srednjih škola pokazuju da su učenici uradili mnogo više od "zadaće koju su im profesori zadali". 

- "Kaleidoskop" nastaje zbog generacija koje dolaze – kazala je Hašimbegović, ukazujući na važnost da se pripremi "armija mladih koji će stvoriti svoj odnos prema kulturi i pozorišnoj umjetnosti".

Izložba radova učenika sarajevskih srednjih škola otvorena je u okviru kulturno-obrazovnog projekta Narodnog pozorišta "Mladi, kao neizostavni dio javnog kulturnog života BiH - za bolje sutra", koji je finansijski podržala Lutrija BiH, s ciljem da što više mladih posjećuje pozorišta. 

U sklopu te podrške Lutrija BiH je direktorima srednjih škola na području Kantona Sarajevo uručila Bronzane pretplatničke kartice, kako bi učenici tokom godine potpuno besplatno mogli pratiti predstave s repertoara Narodnog pozorišta po vlastitom izboru.

Na taj način učenicima je pružena prilika da upoznaju i dožive baletnu, opernu i dramsku umjetnost ne samo kao umjetničko djelo već kao rezultat rada i stvaralaštva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.