KULTURA

Život i karijera Dragana Nikolića satkani u pričama eminetnih autora

O Nikoliću govorili Hadžihafizbegović, Glogovac i Stanković

Piše: F. M.

18.12.2017

Promocija monografije „Gospodin mangup“, posvećene životu i radu legendarnog glumca Dragana Nikolića, održana je danas u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

O svojim sjećanjima na ovu glumačku legendu, osim autorice Radmile Stanković, govorio je direktor Kamernog teatra i glumac Emir Hadžihafizbegović te njegov kolega iz Srbije Nebojša Glogovac.

- Ovo je prva promocija Draganove knjige van Srbije. O njemu govore reditelji koji su s njim radili na filmu, pozorištu, u serijama... Ja s njim nisam radila, ali sam s njegovom suprugom Milenom i njim drugovala 40 godina. Mnogi pozorišni reditelji su odustajali od njega jer je više volio film. Čim bi mu neka dobra uloga iskrsla, on bi odlazio od pozorišta. veliki Slobodan Šijan je za njega rekao da je najveći glumac njegove generacije – rekla je Stanković.

Hadžihafizbegović se prisjetio druženja s Nikolićem, ali i filmova koje je s njim radio.

- Kada sam nastradao prije tri i po godine u Zagrebu, on i njegova supruga me nisu zaboravili. Naime, sedam dana nakon nesreće dobio sam paket. U njemu je bila kapa, rukavice i pismo. Oni su imali takvu vrstu pažnje prema svima. Također, kada je Dragan poslije umro, obišao sam Milenu, i ona mi je kazala da bi voljela da mi nešto njegovo pokloni. Poklonila mi je tri košulje i kožnu jaknu. Jednu od tih košulja sada nosim – kazao je Hadžihafizbegović.

Glogovac je istakao da mu je Nikolić bio uzor.

- Riječ koja ga najbolje opisuje je „Šmeker“. Uvijek se ponašao kao gospodin, a imao je i tog uličarskog ponašanja. Zanimljivo je da je uvijek imao tremu, pred svaku predstavu – dodao je Glogovac.

Današnjoj promociji, između ostalih, prisustvovali su Tatjana Šojić, Amar Selimović, Ademir Kenović, Marijela Hašimbegović, Vanesa Glođo, Gordana Boban...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.