KULTURA

Večeras otvaranje izložbe savremene japanske umjetnosti "Zimski vrt"

bosnia.emb-japan.go.jp

Piše: A.Mi.

10.1.2018

Izložba savremene japanske umjetnosti ''Zimski vrt" bit će otvorena večeras u Umjetničkoj galeriji BiH sa početkom u 19 sati, u organizaciji Ambasade Japana u BiH.

Izložba predstavlja 35 djela (crteži, slike, skulpture, video) 14 mladih japanskih umjetnika koji su stvarali od 1990. do 2010. godine.

- Poruka izložbe se svodi na iskorištavanje nezadovoljavajuće društvene situacije na najbolji mogući način kroz male, gotovo neprimjetne detalje svakodnevnice. Tako jedan Bosanac može naučiti, šaljivo govoreći, da umjesto što svaki dan okrivi stanje u državi zbog toga što mu prozor propušta zrak, iskoristi nešto što mu leži bespotrebno u kući da zatvori na kreativan i lijep način tu rupu u prozoru, ili da svaki dan snimi onog lika što ga budi vikom ispod prozora i napravi YouTube video od tih snimaka - kazali su za Avaz.ba iz Ambasade Japana u BiH.



bosnia.emb-japan.go.jp

Značaj izložbe za bh. publiku

Dodali su i to da se putem ove izložbe može naučiti sagledati negativni aspekt svakodnevnice na nov, vragolast i uzbudljiv način, a samom promjenom perspektive mijenja i utisak da je taj aspekt zapravo negativan.

Ta mala promjena u sagledavanju situacije naročito je korisna za budućnost javnog mijenja u BiH, jer promjenom perspektive u malim stvarima možemo promijeniti način na koji gledamo na velike stvari, kazali su iz Ambasade Japana.

- Možemo naučiti da budemo jedan "Zimski vrt" i inkorporiramo mali mikrokosmos unutar vještačke i naizgled nenastanjive sredine - zaključili su.

bosnia.emb-japan.go.jp

Micropop savremene japanske umjetnosti 

Savremena umjetnost se svodi na individualnu ekspresiju, odnosno izražaj unutrašnjeg bića, a u tome smo svi sličniji nego što isprva možda mislimo.

- Naročito kada posmatrate micropop (koji je tematika ove izložbe) možete primijetiti da je umjetnost koja teži ka oslobađanju unutrašnjeg poimanja svijeta u formi takoreći neiskvarenoj od strane društvenih i političkih utjecaja prisutna u svim modernim društvima - zaključili su organizatori izložbe.

Izložba će biti postavljena do 24. januara u Umjetničkoj galeriji BiH.

bosnia.emb-japan.go.jp

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.