KULTURA

U Historijskom muzeju BiH: Radionica sa umjetnikom iz Londona za sve srednjoškolce

Piše: A.Mi.

23.1.2018

Radionica pod nazivom "The Secret Lives of Objects", održat će se u Historijskom muzeju BiH od 27. do 29. januara, u saradnji sa University of the Arts London.

Kako su nam kazali iz muzeja radi se o izrazito važnoj i kreativnoj radionici za djecu srednjoškolskog uzrasta sa značajnim umjetnikom kao što je Pol Koldvel (Paul Coldwell).

Pol će u radu sa mladim ljudima nastojati da kroz umjetnost ukaže na moć i ljepotu zajedničkog stvaranja u kojem za predrasude i isključivanja nema mjesta.

- Mislim da je ovo izvrsna i jedinstvena prilika za učenike, da provedu tri dana u radu i druženju sa umjetnikom ovoga publiciteta kreativno i nesvjesno tematizirajući aktuelne teme ali i radeći na vlastitoj izgradnji. Drago mi je da je upravo Historijski muzej BiH institucija koja je uz partnerstvo to i omogućila – kazala je Tijana Križanović, kustosica Historijskog muzeja BiH.

Ovaj projekt crtanja će predstaviti način na koji gledamo objekte, šta oni predstavljaju za nas i vrijednost koju im dajemo. Tokom sukoba, društva mogu postati polarizovana, dijeliti ljude na prijatelje ili neprijatelje.

Ovim projektom će nastojati istražiti ono što sve nas povezuje, kao i da je to mnogo važnije od onoga što nas razdvaja, potvrdili su to iz muzeja.

Ako želite sudjelovati u ovoj radionici, potrebno je da ponesete objekat koji za vas ima posebno značenje, za koji vas vežu neke uspomene ili koji vas opisuje. Pored toga, svaki učenik treba donijeti i par starih cipela.

Svi ti predmeti, kao i oni iz muzejske kolekcije će biti korišteni kako bi se napravio jedan cjelokupan rad koji će predstavljati prijateljstvo.

Zadnji dan predviđena je i izložba radova koji će nastati u sklopu dvodnevnog druženja londonskim umjetnikom.

Radionica će biti na engleskom jeziku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.