KULTURA

Admir Glamočak: Duh Rejhana Demirdžića bdije iznad nas

Glamočak: Suvereno vlada situacijom ( A. Kuburović/Avaz.ba)

E. BAKIĆ

25.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Bilo jednom u Sarajevu u vrijeme bajki, riječi su koje će publika 9. februara čuti u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS). Na ovaj datum zakazano je premijerno izvođenje predstave „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak.  

Ekipa „Dnevnog avaz“ bila je na jednoj od proba ove predstave, a Glamočaku je drama „Karađoz“, autora Jurislava Korenića i Rejhana Demirdžića, bila polazna inspiracija.

Ovom predstavom bit će obilježeno i 90 godina od rođenja vrsnog glumca i scenariste Rejhana Demirdžića, čiji glas će biti korišten tokom izvođenja.

Iako je ekipa, koju čine sjajni Vedran Đekić u ulozi Fistika te Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović i drugi, poprilično uhodana i na probama vlada smijeh i pozitivna energija, Glamočak ističe da se još treba raditi i vježbati.

Radost publike

- Probe nisu naporne niti zahtjevne, tako da se poprilično dobro zabavljamo. Naporno je to koliko je težak generalno posao koji mi radimo, a pred nama je i zahtjevan materijal, prema kojem imamo veliku odgovornost. Ipak, nadamo se da će rezultat biti dobar bar onoliko koliko je nama dobro na probama – govori nam Glamočak.

I tako, dok sjedi za svojim stolom na maloj sceni NPS-a i prati pokrete glumaca kojima, svako malo, daje nove smjernice, pojašnjava nam:

- Mi pravimo pozorište u pozorištu i na neki način predstava će biti omaž velikom glumcu NPS-a Rejhanu Demirdžiću. Kao što možete primijetiti, tokom igranja čut ćemo i njegov glas, zamislili smo ga kao neki dobri duh koji bdije nad ovom predstavom. Zato se nadamo da ćemo uz pomoć njegovog duha napraviti nešto blizu one radosti koju je on napravio nekada davno kada su igrali predstavu „Karađoz“ u režiji Jurislava Korenića. Svojom igrom pružali su radost publici i igrali predstavu na kartu više, pa nadamo se da će i ovaj put tako biti.

Glamočak ističe da je predstava aktuelna samim tim što je izvorni tekst Molijerov i prikazani su problemi koji su i danas zastupljeni.

- Svima nama danas treba bajka, jer svi od te silne politike i angažiranosti želimo pobjeći u svoju bajku – kaže Glamočak.

Velika čast

Lejla Hodžić, koja je zadužena za scenografiju i kostime, vrijeme za pauzu iskoristila je da glumcima uzme mjeru. Đekiću se na prvu dopao njegov kostim.

- Želim da zahvalim profesoru Admiru Glamočaku koji mi je pružio priliku i ukazao povjerenje da igram Fistika. Velika je čast glumiti lik koji su nekada igrali Rejhan Demirdžić, Senad Bašić, pa i Glamočak, tako da je to za mene izazov, radost, ali moram priznati da mi Fistik stvara i pozitivnu nervozu. Ipak, nadam se najboljem. Fistika doživljavam kao modernog Robina Huda, koji voli da spletkari i pravi neke začkoljice bogatim i ljudima tvrdicama. A opet, s druge strane, on pomaže mladima i mijenja ono čime nisu zadovoljni – pojašnjava Đekić.

Apsolventi na sceni 

Na sceni NPS-a primijetili smo nova glumačka imena.

- Ja sam tu na poziv direkcije Drame pa smo podjelu pravili s ansamblom Drame NPS-a. No, međutim, kako nam uglavnom ništa nije kako treba, a to znači da u ansamblu ne postoji nijedan uposleni glumac ispod 30 godina, angažirali smo dva mlada čovjeka koja su apsolventi na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a to su Martina Mandek i Deni Mešić – kaže Glamočak.

Za sve postoji prvi put

Deniju Mešiću uloga u predstavi „Fistik...“ je prva profesionalna.

- Probe su zaigrane, a uloga koju sam dobio ujedno mi je i velika odgovornost. Mnogo mi znači što je Glamočak baš mene izabrao da budem dio glumačke postave, pa mi je zbog toga još više stalo da se dokažem. Tokom cijelog školovanja nikada nisam dobio teži zadatak, ali valjda to tako treba – ističe Mešić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.