Otvorena Galerija sjećanja "Sulejman Kupusović"

Fena
30.01.2018 20:56

( Fena)

Galerija sjećanja "Sulejman Kupusović" otvorena je večeras u foajeu Narodnog pozorišta u Sarajevu, sa željom da se, kako je rekla direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović, njeguju sjećanja na sve umjetnike koji su djelovali i radili u ovom pozorištu i koji su utemeljili umjetničke vrijednosti te institucije kulture.

- Ne želimo da odlaskom naših umjetnika nastane tišina već da, i kada oni odu, čujemo njihov glas koji će nas uvijek podsjećati na prave ljudske i pozorišne vrijednosti - istakla je Hašimbegović.

Pojasnila je da je Galerija osmišljena tako što je odlučeno da prva postavka bude posvećena prvakinji drame Narodnog pozorišta, glumici Nadi Đurevskoj.

- Sulejman Kupusović i Nada Đurevska imali su posebnu umjetničku nit koja ih je povezivala i oni su na poseban način, u predstavama u kojima su radili zajedno, uspjeli da pokažu i dokažu svoje umjetničke vrijednosti - istakla je.

Napomenula je da prva postavka, koja nosi naziv "Snaga teatarskog izraza", svjedoči o ogromnom umjetničkom opusu koji je iza sebe ostavila čuvena glumica, ali istovremeno predstavlja Nadu Đurevsku kao osobu, odnosno njenu toplinu i ljudskost.

- Mislim da smo uspjeli napraviti posebnu atmosferu koja zaista podsjeća na Nadu Đurevsku, a to su čistoća i mir - kazala je direktorica Narodnog pozorišta.

Najavila je da poslije večeras predstavljene, slijedi postavka posvećena poznatom bosanskohercegovačkom reditelju čije ime galerija nosi, Sulejmanu Kusupoviću, a čije je otvorenje planirano na njegov rođendan, 7. aprila.

Hašimbegović je napomenula da je Galerija sjećanja smještena u zadnjem boksu foaeja Narodnog pozorišta, prostoru koji je uvijek bio neposjećen i beživotan, ali da su ga na ovaj način oplemenili.

- Sada će publika prije odlaska na predstave imati priliku da posjeti ovaj prostor i još jednom se podsjeti na kvalitet rada umjetnika koji su djelovali u Narodnom pozorištu - pojasnila je.

Dodala je da je Galerija sjećanja "Sulejman Kupusović" zamišljena kao stalna postavka, s tim da će mijenjati svoju izložbenu formu na način da će se vezivati za obilježavanja nekih godišnjica ili za određene premijere.

Galeriju je svečanim presjecanjem vrpce otvorio prvak bh. drame, koji je trenutno i vršilac dužnosti umjetničkog direktora drame na Narodnom pozorištu, Izudin Bajrović.

Oglasi

NA VRH