KULTURA

Zemaljski muzej BiH bogatim programom uz besplatan ulaz slavi 130. rođendan

A. Durgut/avaz.ba

Avaz.ba

1.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+29

Zemaljski muzej BiH danas slavi svoj 130. rođendan, a pripremljen je bogati program.

Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja počieo je u 10 sati i traje do 23 sata, a ulaz je besplatan.

Iz Zemaljskog muzeja BiH su istakli da njihov kolektiv, bez obzira na to što se suočava s izuzetno velikim izazovima, želi održati i unaprijediti tradiciju koju uspješno baštini već 130 godina.

Posjetioci su danas mogli prisustvovati otvaranju obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke, kao i predavanjima: Neolitička revolucija i prvi poljodjelci (predavač je dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu), O nastanku Albuma narodnih nošnji u BiH (predavači su kustosi ZMBiH Ernis Šljivo i Samir Avdić), Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu (predavač je dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu).

U obnovljenoj sali Odjeljenja za prirodne nauke posjetioci su imali priliku prisustvovati radionicama Upoznajte stijene i minerale i njihove optičke karakteristike te Orhideje, otrovne biljke i rukopisi Karla Malya. 

Od 16.30 do 22.30 bit će upriličene radionice: Gljive iz mikrološke zbirke Botaničkog odsjeka (izrada modela) te Ruže - istraživanje i primjena. Na odjeljenju za etnologiju bit će održana radionica o tkanju.

U 19 sati u Zemaljskom muzeju BiH bit će otvorena izložba "Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća" autorice Marice Filipović, muzejske savjetnice ZMBiH.

Osim toga, do 19 sati mogu se kupiti muzejske publikacije, suvenire, stare razglednice i nove suvenire po promotivnim cijenama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.