KULTURA

Šantićev festival djece pjesnika počeo školskim satom o pjesnikovom životu

( Fena)

Fena

1.2.2018

Peti međunarodni Šantićev festival djece pjesnika, koji se održava povodom 94. godine od smrti pjesnika Alekse Šantića, počeo je u četvrtak u Ćorovića kući školskim satom o Šantićevom životu.

Programom Festivala predviđen je i razgovor njegovih sudionika s članovima žirija te Večer dječije poezije, uz muzički program, u Muzičkom centru "Pavaroti".

Za petak, 2. februara, najavljeno je polaganje cvijeća na Mauzolej Osmana Đikića, te na grob Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića na pravoslavnom groblju Bjelušine.

Nakon toga, planirana je posjeta Centru za djecu s posebnim potrebama "Los Rosales", Šantićevoj rodnoj kući, te otvaranje izložbe Alekse Šantića u zbirci Muzeja Hercegovine.

Finalno veče Festivala, na kojem će biti dodijeljene nagrade najboljim mladim pjesnicima, bit će održano od 19 sati u Centru za kulturu u Mostaru.

Na Festival je inače je pristiglo 1.470 radova iz svih zemalja regiona.

Iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mostar, koje je organizator Festivala, naveli su da je stručni žiri odabrao 22 učenika iz regije te osam mladih pjesnika iz Mostara koji će sudjelovati na ovogodišnjem izdanju Festivala.

Sudionici ovogodišnjeg Festivala dolaze iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Grčke i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.