KULTURA

U okviru projekta “Maslinova grana”: Mladi iz Trebinja i Mostara posadili drvo masline

P. M.

3.2.2018

Polaznici pozorišnih radionica Kulturne scene “Male stvari” Trebinje, zajedno sa Mostarskim teatrom mladih provode u Trebinju projekt “Maslinova grana”. 

Željko Milošević, umjetnički direktor malih stvari kaže da je od izuzetnog značaja da mladi iz Trebinja i Mostara zajedno rade.

Prema riječima Seada Đulića, umjetničkog rukovodioca Mostarskog teatra mladih ovaj projekt podržan je od strane Vlade Švicarske, a ima za cilj da se u devet opština Hercegovine radi sa mladima koji imaju pravo da kažu kako vide život u našim sredinama. 

- Projekt je koncipiran da u devet opština Hercegovine (Trebinje, Gacko, Čapljina, Ljubuški, Neum, Ravno Bileća, Posušje, Grude i Mostar), odigramo predstavu ”Maslinova grana”. 

Ovo je priča o tome kako oni doživljavaju različitosti, koje su posebno evidentne u Mostaru, koje rezultiraju podjelama. To je jedan snažan krik protiv gluposti. I onda je to poslužilo da napravimo zajedničku radionicu i tri male forum predstave nezavršene, ali osmišljene. 

I da onda zajedno, gdje se dogovorimo posadimo drvo masline, kao simbol mira i kao nekakav trag da su dvije grupe mladih ljudi. Danas je to slučaj sa Mostarcima i Trebinjcima. 

Želja je da ovo ostane biljeg za neka buduća vremena - istakao je Đulić i dodao da je do sada posađeno oko stotinu sadnica masline, a jedna od njih je ona koja raste ispred Memorijalnog centra Šumarice u Kragujevcu.


- Dogovorili smo se kako ubuduće sarađivati malo više i češće i stvoriti ono što maslina kao maslina sama po sebi nosi i sijati sjeme dobre volje u Hercegovini - zaključio je Đulić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.