KULTURA

BNP Zenica priprema predstavu "Romeo i Julija"

Fena

7.2.2018

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počele su prve probe za postavljanje na scenu Šekspirovog "Romea i Julije" (William Shakespeare) u režiji Selme Spahić, predstave čija je premijerna izvedba zakazana za 27. mart, Svjetski dan pozorišta.

Ovom predstavom na scenu BNP-a, nakon skoro četiri decenije, postavlja se djelo Vilijama Šekspira, koje će ljubiteljima pozorišne umjetnosti donijeti glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

- Predstava "Romeo i Julija" na scenu BNP-a Zenica donosi svojevrsnu aktualizaciju, te novo tumačenje najpoznatije tragedije, koja stoljećima u svojoj historiji otvara pitanja koja se postavljaju s različitih vremenskih instanci. Predstava se tematski fokusira i na društvenu konzervativnost, te na njeno razotkrivanje - ističu u produkcijskom timu BNP-a Zenica.

Pored režiserke Selme Spahić u autorskom timu su Aida Spahić, koja je radila adaptaciju prijevoda predstave, dramaturg Dario Bevanda, Mirna Ler zadužena za scenografiju, Tomas Stejaert (Thomas Steyaert), belgijski umjetnik koji radi scenski pokret, Hatidža Nuhić, kostimografkinja, i kompozitor predstave Draško Adžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.