Edin Numankadić poklonio umjetničko djelo „Frame for the Mirror“ Historijskom muzeju BiH

Obogatio muzejsku kolekciju „Opkoljeno Sarajevo“

Edin Numankadić poklonio umjetničko djelo „Frame for the Mirror“ Historijskom muzeju BiH

Umjetnik Edin Numankadić poklonio je Historijskom muzeju BiH rad naziva „Frame for the Mirror“. 

Njegov rad predstavlja još jednu priču o opkoljenom Sarajevu. Sastoji se od tri sloja, a kako je opisano prvi sloj čini barokni okvir ogledala oštećen gelerima tokom opsade glavnog grada BiH. Drugi sloj čini jedna od prvih slika koju je umjetnik naslikao 1968. godine, a kojoj je dao naziv „Sarajevski krovovi“. Kako je ranjavan grad, tako je i slika pogođena gelerima.

Uništeni komadi ogledala su zamijenjeni ranjenom slikom, a čitava struktura je umotana trakom. Umotavanjem je, u trećem sloju ovog umjetničkog rada, nastala nova priča – svjedočanstvo jednog vremena i opomena onom koje tek dolazi.

Inače, Historijski muzej je u saradnji sa University of the Arts London početkom 2018. godine otvorio javni poziv za sve umjetnike i umjetnice da svojim radom upotpune muzejsku kolekciju i izložbu „Opkoljeno Sarajevo“.

Kako su naveli, najbolji rad koji se bude uklopio u muzejsku postavku bit će nagrađen i predstavljen u Sarajevu i Londonu. Poziv je bio otvoren do 12. februara, a čiji rad je najbolji odlučit će se u narednim danima.

  • ( Facebook)
    ( Facebook)

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH