KULTURA

Balet "ONI" izveden u NPS-u

Piše: E. B.

8.3.2018

Prvaci i solisti Baleta Narodnog pozorišta Beograd sinoć su na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo izveli balet "ONI" koreografa Đorđa Makarevića.  

Balet "ONI" dobio je prestižnu nagradu "Terpsihora" za najbolju režiju i koreografiju, kao i nagradu "Belgrade Edit Culture" za najbolju savremenu predstavu. 

Predstava je gostovala i na prestižnom "13-om Beogradskom Festivalu Igre" predstavljajući Beograd i Srbiju, rame uz rame s najvećim baletskim produkcijama i koreografima iz svijeta. Također, pozvana je i na velike i značajne festivale u Meksiku, a sinoć je publika imala mogućnost da vidi ovu sjajnu predstavu u okviru festivala "Sarajevska zima“.

- Jedna naizgled mirna i povučena porodica svojim žrtvama učinila je da najmanje 15 mladih djevojaka na surov način izgube svoje nevine živote. Isprepletena istinita životna priča, prožeta različitim emocijama, apsolutno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Bilo je fascinantno vidjeti kako je mladi koreograf Đorđe Makarević uspio ovako ozbiljnu i kompleksnu istinitu priču postaviti na scenu i publiku vješto uvesti tako duboko u predstavu, da osjete i prožive emociju koju su doživjele žrtve pomenute priče – stoji u saopćenju NPS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.