TEATAR

Jelena Veljača: Publika se smije s grčem u želucu

Veljača: Naći način kako gledaoce ne ubiti dosadom

Piše: N. AJNADŽIĆ

15.3.2018

Premijera predstave „Opet on“ prošle sedmice upriličena je u zagrebačkom pozorištu „Komedija“. Nastala je prema satiričnom romanu Timura Vermesa, a prikazuje Adolfa Hitlera u današnjem vremenu, koji započinje karijeru na televiziji. 

Dramaturginja je popularna glumica i producentica Jelena Veljača, dok je njen suprug Dražen Čuček igrao glavnu ulogu.

 Oživjeti likove

Veljača je istakla je da se pisac opredijelio za vrstu pripovijedanja koja u romanu odlično funkcionira, no ne i kada se prenese na scenu.

- Reditelj Marko Juraga i ja smo dugo razgovarali na koji način ćemo pristupiti dramatizaciji i našem predstavljanju predstave. Morali smo naći način na koji ćemo prepričati priču, a da gledaoce ne ubijemo dosadom. Monološke forme smo sveli na tri ili četiri pojavljivanja. Oživjeli smo likove koje je Hitler u romanu opisivao – govori nam Veljača.

Dodala je da je zadovoljna predstavom, kako poslovno tako i privatno, jer smatra da je njen suprug briljirao u ulozi Hitlera. Ipak, kaže da Dražen i ona kod kuće uopće nisu razgovarali i predstavi, jer su bili iscrpljeni poslom.

- Iskreno, Dražen nosi predstavu, jer je ipak on taj koji provede dugo vremena na sceni. Njegova gluma je pokrila možda i bitne nedostatke teksta. Kad smo dolazili kući, odgovaralo nam je da se maknemo od toga, nije nam se posao „razlio“ u privatni život – ističe Veljača.

Predstava je rasprodata za ovaj mjesec u „Komediji“, a Veljača smatra da je i to način na koji se publika zahvaljuje, te da su njene reakcije odlične.

Ozbiljna tema

- Nadam se da će tako biti i do kraja sezone, da će zainteresirati publiku da na taj način pogleda na jednu ozbiljnu temu, jer ovo nije drama, nego satira. I to ne samo politička, nego je satira današnjice i društva u kojem živimo kao i načina na koji živimo. U publici se čuje smijeh. Međutim, kako se bliži kraj predstave, to postaje smijeh kroz grč u želucu, zato što mislim da publika shvati da se smije načinu na koji mi živimo - kazala je Veljača.

Ističe da bi voljela i da predstava gostuje u Sarajevu, ali da to zavisi od teatra „Komedija“ i njihovoj saradnji s pozorišnim kućama iz BiH.

- I ja bih voljela otputovati s njima i vidjeti koje su reakcije sarajevske publike, koju izuzetno volim i cijenim. Ako nas pozovete, svakako ćemo ući u taj autobus – govori Jelena osmjehujući se.

Hitler kao medijska zvijezda

- Najviše me zanimao dio u kojem Hitler postaje medijska zvijezda zahvaljujući YouTubeu i televiziji. Reditelja je zanimala više ona paralela koju Timur provlači s napretkom Hitlera, koji je i u tridesetim godinama počeo dobivati nevjerojatan broj sljedbenika koji nisu shvatali šta on to govori i šta je ispod te priče o arijevskoj rasi i čistoći rasa. Mi sada znamo šta je bilo ispod. Ali to je bio um jednog od najvećih zločinaca u historiji čovječanstva – kazala je Veljača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.