PREMIJERA

Predstava "Romeo i Julija" premijerno izvedena pred zeničkom publikom

E. D.

27.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Foto: D. Jurišić


Nakon dvomjesečnih priprema, predstava "Romeo i Julija" autora Viljema Šekspira (William Shakespeare), a u režiji Selme Spahić, večeras je premijerno izvedena na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Pred mnogobrojnom zeničkom publikom na sceni su se, osim glumica i glumaca, našli i srednjoškolke i srednjoškolci, studentice i studenti, kojima je ova predstava u mnogome i namijenjena, a koji su odabrani audicijom i koji su donijeli sasvim drugačiju energiju i novi pogled na predstavu. 

Ovo je prva scenska postavka "Romea i Julije" u 68 godina dugoj historiji BNP Zenica. U ulozi Romea je višestruko nagrađivani mladi glumac BNP-a Zenica Enes Salković, a lik Julije tumači mlada Lidija Kordić, studentica na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Osim Enesa i Lidije, u predstavi igraju Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Snežana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

Inače, ova predstava izvodi se u okviru obilježavanja Svjetskog dana pozorišta, a u sklopu 23. međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće" 2018.

Reprize predstave na sceni BNP-a gledaoci će moći pogledati i sutra, kao i u četvrtak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.