KULTURA

Za ljubitelje pozorišne umjetnosti poslastica u NPS-u

E. B.

28.3.2018

Ljubitelje pozorišne umjetnosti u aprilu očekuje bogat repertoar u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS), a publika će imati priliku pogledati sjajna dramska i baletna ostvarenja, a na programu su i promocija knjige, izložbe i premijera opere. 

Kako je saopćeno izove pozorišne kuće, 4. aprila će biti izvedena Šekspirova drama "Kralj Lear" u adaptaciji i režiji Dieaga de Brea. Predstava je nastala u koprodukciji Festivala MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo, te podršku Ambasade Velike Britanije, koja je ujedno i partner projekta. Predstava je titlovana na engleskom jeziku.

Na dan rođenja reditelja Sulejmana Kupusovića 7. aprila u NPS- u bit će predstavljena knjiga njegovih kolumni "Gospodo Bosanci i ostali, dobro smo zaostali" koju je uredio Dževdet Tuzlić. Potom će u "Galeriji sjećanja- Sulejman Kupusović" biti upriličena izložba "Bezvremenski teatarski rukopis - Sulejman Kupusović", a zatim izvedba komedije "Balkanski špijun u Sarajevu".

Solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirgovati Josip Šego, 14. aprila će premijerno izvesti Mozartovu "Čarobnu frulu" u režiji Muhameda Hrustanovića.

U okviru programa Modul memorije 2018. Internacionalnog teatarskog festivala MESS na sceni NPS, glumački ansambl HNK Split 17. aprila će izvesti dramu Predraga Lucića "Aziz ili Svadba koja je spasila zapad". Režiser predstave je Dino Mustafić.

Na programu su i komedija "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama" autora Almira Imširevića, rađenu prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji Admira Glamočaka, baletna predstava "Pepeljuga" u koreografiji i režiji Vaslija Medvedeva te drama "Otkrivanje žene" autora Harisa Pašovića.

Završnica aprila donosi dramsku predstavu rađenu prema tekstu Ljubice Ostojić "Sve se nekako preživi osim smrti" u režiji Dine Mustafića, saopćeno je iz Narodnog pozorišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.