POZORIŠTE

U pripremi praizvedba baleta "Okovani Prometej"

Piše: M. Č.

29.3.2018

Narodno pozorište Sarajevo posjetio je istaknuti umjetnik Miodrag Tabački, koji se susreo s direktoricom Narodnog pozorišta Sarajevo Marijelom Hašimbegović i v. d. umjetničkog direktora Baleta NPS-a Belmom Čečo-Bakrač.   

Tabački je redovan profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Samostalno radi od 1973. i uradio je više od dvije stotine scenografija i više od stotinu kostimografija za dramske, operne, baletne i lutkarske predstave za repertoarska pozorišta, festivale i neformalne grupe. Kao scenograf i kostimograf gostovao u većini jugoslavenskih pozorišta, kao i u Belgiji, Italiji, Češkoj, Sloveniji, Slovačkoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Za svoj rad nagrađivan je brojnim nagradama.

"Otelo", "Hamlet", "Komedija zabune", "Don Žuan", "Revizor", "Gospođica Julija", "Kir Janja", "Zla žena", "Rodoljupci", "Balkanski špijun", "Klaustrofobična komedija", "Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću", "Kamen za pod glavu", "Bure baruta", samo su neke od predstava koje je radio. 

- Povod za ovaj susret su pripreme za praizvedbu baleta "Okovani Prometej", čija se svjetska premijera očekuje u novembru 2018. godine. Miodrag Tabački uradit će scenografiju za ovaj balet - rekla je Čečo-Bakrač.  

Libreto, režiju i koreografiju potpisat će Čečo-Bakrač, koja je predstavom "Omer i Merima", za koju, također, potpisuje režiju i koreografiju, osvojila srca publike.

Muziku za navedeni komad komponira Marjan Nećak iz Makedonije, dok će na kostime svoj pečat staviti Amna Kunovac–Zekić. U pripremi je praizvedba baleta „Okovani Prometej“

- Očekujemo veliki uspjeh baleta koji ima snažan kapacitet autorskog tima. Sretni smo što možemo ugostiti dva velika umjetnika iz regije Miodraga Tabačkog i Marjana Nećaka, što dokazuje da smo renomirana teatarska kuća od povjerenja - istakla je Hašimbegović.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.