KULTURA

Mujkanović: Bh. pozorišta ni po jednom kriteriju ne pripadaju Evropi

Narodno pozorište Sarajevo: Teatri su odraz društva ( A. Durgut)

Piše: N. AJNADŽIĆ

30.3.2018

Svjetski dan pozorišta obilježen je 27. marta u cijelom svijetu različitim programima. Koliko su pozorišta značajna za kulturu u našoj državi i na kakvom su nivou, pitali smo direktore pozorišta iz Sarajeva, Tuzle, Zenice i Mostara. 

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović kazala nam je kako nikad, kao na taj dan, ne osjećaju snagu misije koju imaju.

Uvjeti rada

- Ovogodišnja poruka, koju je poslao Sajmon Mekbarni (Simon Mcburney), glumac, dramski pisac, reditelj i suosnivač teatarske grupe „Théâtre de Complicité“ iz Londona, upravo ističe da, kada sve stvari posustanu, umjetnost i pozorište su ti koji trebaju okupiti ljudsko društvo. Vjerujem da se i drugi teatri bore s uvjetima u kojima rade, kako bi pružili odgovor pozorišta na sve ono što svakodnevica pruža. Trudimo se da korespondiramo repertoarima i sadržajima, pružimo utočište koje publika traži i treba. Poruka govori o neuništivosti uloge teatra u svakom vremenu – istakla je Hašimbegović.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović smatra da naša pozorišta ne vrijedi porediti s onima iz evropskih metropola, jer tamo ni po jednom kriteriju ne pripadamo.

Pozitivan trend

- Ako znamo da manji evropski gradovi iz Češke, Njemačke, Austrije imaju više teatarskih kuća nego mi glumaca, jasno je o čemu govorimo i kakvi su nam dometi na evropskoj sceni. Uprkos svemu, znajući s kakvim problemima smo se susretali, mi u NP-u Mostar, ipak možemo biti zadovoljni. Ne trenutnim stanjem, koliko pozitivnim trendom kako na polju finansija tako i u produkcijskom smislu. Pozorišta su put za pomicanje granica, brisanje zidova, za slobodu. Odraz su društva i njegov su bolji dio – kazao je Mujkanović.

Dodao je da ih posebno raduje sve veći interes publike te smatra da su na dobrom, ali dugom putu.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić kazao nam je da su takvi datumi dobra prilika da se uradi presjek stanja u teatarskim sistemima.

- Smatram da bh. teatar ima ozbiljan potencijal da konkurira evropskoj i svjetskoj pozorišnoj sceni. Nažalost, naši produkcijski i finansijski kapaciteti su izuzetno limitirani i to se neminovno direktno odražava na kvalitet naše recentne pozorišne produkcije. Danas, najviše, zapravo, žalimo zbog odsustva snažne društvene svijesti o golemoj važnosti pozorišne umjetnosti koja je u prošlom sistemu bila jasno prisutna – mišljenja je Begagić.

Udruživanje je budućnost

Narodno pozorište Tuzla, na čelu s direktorom Mirzom Ćatibušićem, obilježilo je teatarski praznik gostovanjem u Sloveniji.

- Zajedno s „Prešernovim gledališčem“ iz Kranja radili smo koprodukcijsku predstavu „Zrno soli ili sretan rođendan, Marina!“. Na Svjetski dan pozorišta imali smo, simbolično, premijeru u Kranju. Tako želimo poslati najbolju moguću poruku iz svijeta teatra u javnost, a to je da udruživanje, kao i u svim drugim segmentima života i rada, predstavlja budućnost. Na ovaj način, mi se borimo, umjetnički, sa scene. Smatram da udruživanje snaga i isticanje najboljeg u nama može biti dobra poruka za budućnost – kazao je Ćatibušić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.