UMJETNOST

U četvrtak otvaranje izložbe „FreeDoom“

E. B.

10.4.2018

Izložba fotografija „FreeDoom“, bh. i internacionalnih fotografa, bit će otvorena u četvrtak, u Historijskom muzeju BiH sa početkom u 19 sati, u okviru programa Modul Memorije 2018.  

Izložba „FreeDoom“ je projekt udruženja Kontakt realizirana u saradnji sa Modulom Memorije uz podršku Fonda Otvoreno Društvo, nastao inspirisan izbjegličkom krizom u svijetu.

- Prema procjenama, dva miliona Bosanaca i Hercegovaca je bilo prisiljeno da napusti svoje domove u periodu rata od 1992. do 1995. godine što je gotovo polovina stanovništva naše zemlje. Izbjeglice iz BiH su preplavile susjedne zemlje i u većini slučajeva dočekane su prijateljski od strane potpunih neznanaca. 

Od tada pa do danas, stav Evropljana prema ljudima koji bježe od nesreća, ratova i političkih progona se drastično promijenio. Izbjeglice u ovom vremenu predstavljaju teret i prijetnju onima koji nikada nisu bili u situacijama koje bi ih natjerale da shvate zašto ljudi bivaju prisiljeni bježati iz svojih domova. 

Možda druge, sretnije zemlje, imaju luksuz da se ne suosjećaju sa izbjegličkom nesrećom, ali građanke i građani BiH nemaju – stoji u saopćenju MESS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.