UMJETNOST

Od 20. do 27. aprila: 15. izdanje Festivala komedije „Mostarska liska“

Avaz.ba

12.4.2018

Ovogodišnje 15.izdanje Festivala komedije „Mostarska liska“ počet će u petak, 20. aprila, u Narodnom pozorištu Mostar (NPM). 

Do 27. aprila, do kada traje ovaj festival, publika će moći vidjeti sedam predstava u takmičarskom programu, i to iz BiH, Hrvatske i Srbije te jednu van konkurencije.

Tako će takmičarski program biti otvoren ostvarenjem „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, u izvedbi HNK Mostar, zatim slijedi „Ćelava pjevačica“ domaćina Narodnog pozorišta Mostar, a potom „Sabirni centar“ Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke i Pozorišta Prijedor.

U ponedjeljak, 23. aprila, na programu je „Mirna Bosna” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, a sljedeću večer „Jedvanosimsoboakalomistobo“ Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Nakon ove predstave, slijedi „Ustav Republike Hrvatske” Satiričkog kazališta Kerempuh, a kao posljednja u konkurenciji je „Sirena i Viktorija“ Ferzeng, Beograd.

U čast nagrađenih, posljednju večer Festivala bit će izveden komad „Za umrijet' od smijeha“ Teatra Rugantino & Kazališta Planet Art, Zagreb.

O najboljim predstavama odlučuju stručni žiri, žiri medija i publike. U stručnom žiriju su, kako je to danas objavljeno iz NPM-a, Zijah A. Sokolović, glumac, režiser, pisac i profesor, Nedžad Begović, režiser, i Atilla Aksoj, muzičar, muzički producent i multiinstrumentalista.

U sastavu žirija medija su Meliha Smajkić, novinarka „Dnevnog avaza“, Rosanda Zovko, novinarka FTV-a, i Cvita Kusić, novinarka Fene.

U žiriju publike su Nada Dalipagić, advokat, Seada Kuštrić, direktorica Četvrte osnovne škole Mostar, i Edna Voloder iz Unije studenata Univerziteta ''Džemal Bijedić“.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 10 KM, dok paket ulaznica za svih osam predstava iznosi 50 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.