SCENA

Naši ljudi prepuni su talenta, zato je rezultat odličan

Čorbadžić: Nemam slobodnog vremena

Piše: N. AJNADŽIĆ

16.4.2018

Premijera opere “Čarobna frula”, koja je rađena na muziku Volfganga Amadeusa Mocarta (Wolfgang Amadeus Mozart) u režiji Muhameda Hrustanovića, izvedena je 14. aprila na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), dok je prvo reprizno igranje zakazano za večeras. 

 Dati maksimum

Sarajevska sopranistica Aida Čorbadžić utjelovila je Paminu, kćerku Kraljice noći. Za naš list govorila je o utiscima nakon nastupa, ali nam je otkrila i na čemu novom radi.

- Bilo je lijepo, zaista smo zadovoljni. Cijeli proces stvaranja “Čarobne frule” bio je fenomenalan. Imamo sjajan autorski tim, a kad se na sve to nadovežu naši ljudi, prepuni talenta, entuzijazma, želje i ljubavi prema svom poslu, onda rezultat bude kakav je bio neku noć. Imali smo pretpremijeru, gdje su bila samo dječica i također je bilo puno. Reakcije su, isto, bile prekrasne. Premijera nam je došla kao šlag na tortu - govori nam Čorbadžić.

To je, ujedno, i prvi put nakon skoro 60 godina da se “Čarobna frula” igra na sceni NPS-a te ni ne čudi da je osvojila velike simpatije publike. Čorbadžić je istaknula kako je ponosna na taj projekt, koji, kako kaže, nije mala stvar.

- Mocart traži čistoću, a to smo pokazali i na sceni i kroz muziku. Svi smo se trudili da damo svoj maksimum. Cijela predstava je takva da jedva čekaš da izađeš na scenu. Kad se sve završi, nekako ti se čini prekratko – kazala je Čorbadžić.

Ništa previše

Dodala je da se ekipa opere “Čarobna frula” nakon premijere družila i opustila.

- Ali, ništa previše s obzirom na to da nas očekuje reprizno igranje. Inače, slobodnog vremena nemam. Uskoro me očekuje premijera baleta “Sabat mater”, gdje ću biti angažirana kao jedan od solista. A zdravlje... dobro je. Ja sam dobro, sve je OK i zadovoljna sam – zaključuje Čorbadžić.

U maju u Makedoniji, u julu u Sloveniji

Čorbadžić nam je rekla i da će ansambl opere u maju gostovati u Makedoniji, a potom 5. jula u Sloveniji.

- Sada spremamo Betovenovu (Beethoven) “Devetu simfoniju”, s kojom ćemo otvoriti umjetničku sezonu NPS-a. Naš naredni projekt bit će “Seviljski berberin”, gdje ćemo imati autorski tim iz Italije s našim solistima – rekla je Čorbadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.