MINI INTERVJU

Malo je izazova, sve radimo na sigurno

E. BAKIĆ

20.4.2018



Glumac Emir Fejzić publiku je osvojio ulogom u hit-predstavi „Dame biraju“ reditelja Admira Glamočaka. Nakon toga nastavio je nizati uloge u pozorištu, a, kako nam je kazao, uskoro bi se trebao pojaviti i u filmu.


U Kamernom teatru 55 na repertoaru je predstava „Demoni“, u kojoj tumači lik Tomasa. Na koji način bira uloge, poistovjećuje li se s njima, u kakvom je stanju danas gluma, pojasnio je Fejzić.


 Prosječni parovi


- Ljudima se mnogo dopada predstava „Demoni“, jer je ogledalo društva u kojem živimo. Kada je ovaj komad napisan, šezdesetih godina prošlog stoljeća, bio je dosta buntovan i prevazilazio je norme tadašnjeg ponašanja. A danas kada čitamo taj tekst i gledamo našu predstavu, nalazimo situacije iz svakodnevnog života, nekih prosječnih parova - pojašnjava Fejzić.


Dodaje da, koliko god se glumci trudili da se sakriju iza lika kojeg igraju, do izražaja dođe sličnost.


- Naravno da sam se poistovjetio s Tomasom, jer ne postoji uloga koju kreiramo, a da nije dio nas samih. Barem jedan dio uloge mora u suštini biti ono što si ti. Koliko god to željeli i krili se iza uloga, opet smo to samo mi u nekim određenim i datim okolnostima. Na taj način stvaramo neke druge karaktere, ali u suštini smo oni stvarni - kaže Fejzić.


 Pravi put


S obzirom na to da umjetnici danas nisu u situaciji da biraju šta će raditi, i Fejzić prihvati ono što mu se nudi, ali, svakako, ističe, postoje neki kriteriji.


- Teško dobijemo priliku da biramo šta ćemo igrati, posebno mi, mladi glumci. Uglavnom nam dodijele uloge po afinitetima, tako da nemamo nekog izbora. Kod mene presudi to zanimaju li me tema i koncept.


Također, važno mi je da pravu poruku prenesem publici. U bh. teatru je malo izazova i sve se radi na sigurno, niko ne želi da izađe iz svoje zone komfora. Prema mom mišljenju, to je velika greška i trebamo istraživati sve puteve koji postoje da bismo otkrili onaj pravi - navodi glumac.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.