GLUMICE

Merima Lepić-Redžepović ponovo na daskama koje život znače: Na scenu se vraćam drugačija

Piše: E. BAKIĆ

3.5.2018


Glumica Merima Lepić-Redžepović, nakon porodiljskog odsustva, ponovo se vraća na pozorišnu scenu. U Narodnom pozorištu Sarajevo već u maju zaigrat će u predstavi „Buba u uhu“ Admira Glamočaka.

Za "Dnevni avaz", nakon duže pauze govorila, glumica je govorila o povratku, poslovnim obavezama, porodici, majčinstvu, angažmanima...

Veliki borac

- Pozorište je već dugo moja strast, a njegov miris je nešto što me pokreće na specifičan način. Međutim, period porodiljskog odsustva nikako ne mogu nazvati pauzom. To je vrlo intenzivan period, u kojem se transformirate, učite, izučavate, radite, trudite se kao u procesu najveće protagonističke uloge, s tim što ovaj put nema reprize. Dakle, intenzitet je u tom periodu konstanta. Samim tim, veoma se mijenjate, tako da se na scenu vraćam drugačija, a predstave koje igram su kao novi, i, čini mi se, mnogo bolji projekti, uz promjenu koju sam doživjela. A svaku mamu smatram velikim borcem i herojem svoga doba – govori nam Lepić-Redžepović.

Dodaje da postoji povratničko uzbuđenje, ali i dalje će se truditi da zadrži zaigranost na sceni.

- Maksimalno se trudim da unesem nešto novo i drugačije. Svaki glumački zadatak vas mijenja, u svakom procesu možete napredovati i učiti, naravno, ukoliko to sebi dozvolite. Za glumca su procesi i odigrane predstave nešto što ga čini boljim i, u profesionalnom smislu, kompletnijim. Tako je s ulogama, ne možete imati najdražu, možete imati pristup kojeg ćete se sjećati na specifičan način – kaže Lepić-Redžepović.

Zahtjevan put

Uloga mame, osim što je promijenila, ističe, napravila je od nje i bolju osobu.

- Do sada, to je moja najznačajnija, najsloženija i najljepša životna uloga. Majčinstvo je jedan vrlo zahtjevan put. Često sam čula sugestije: "Odmaraj dok si na porodiljskom." Međutim, dan na porodiljskom traje 25 sati, koji su kao najljepše naslikana slika života, u koju je uloženo veoma mnogo truda – pojašnjava glumica.

 Moja mala biblioteka

- Gluma je poziv koji nalaže da trebate biti obrazovani, spremni, informirani, spretni, da mnogo čitate...tako da se kroz moj poziv dodatno nadograđujem u raznim pravcima. Ispunjava me kupovina knjiga, imam svoju malu biblioteku, koju ću, nadam se, pretvoriti u lijep izbor raznih naslova – kaže Lepić-Redžepović.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.