Foto: AFP

Sav prihod otići će u dobrotvorne svrhe

Slika Pabla Pikasa procijenjena na 115 miliona dolara

Autor: Agencije
09.05.2018 15:34
A
A
A

Slika Pabla Pikasa (Picasso) “Djevojčica sa korpom cvijeća” iz 1905. procijenjena je na 115 miliona dolara na prvoj velikoj aukciji predmeta iz ogromne Rokfelerove kolekcije koju organizira Kristi.

Slike Kloda Monea (Claude Monet) i Anrija Matisa (Henri Matisse) jučer su oborile rekordne cijene djela tih umjetnika.

“Djevojčicu sa korpom cvijeća” od Pikasa su kupili američka kolekcionarka Gertruda Stajn (Gertrude Stein) i njen brat Lio (Leo), a ona je šesta na listi najskupljih Pikasovih slika.

Pablo Pikaso (1881-1973) jedini je slikar koji ima više slika prodatih za više od sto miliona dolara na aukcijama, za sada ih je četiri.

Slika je glavni dio kolekcije koju su sakupili unuk naftnog magnata Džona Rokfelera (John Rockefeller), Dejvid Rokfeler (David) koji je prošle godine umro i njegova žena Pegi (Peggy).

Kolekcija sadrži više od 1.600 umjetničkih djela koja će ove sedmice biti prodata kod Kristija.

Očekuje se da će postići rekordne cijene, a sav prihod otići će u dobrotvorne svrhe.

Sa procijenjenom vrijednošću od 600 miliona dolara, trebala bi bez problema nadmašiti dosadašnju rekordnu vrijednost koju je 2009. postavila kolekcija Iva Sen Lorana i Pjera Beržea kada je prodata za 484 miliona dolara.

Jučer je Moneova slika “Nimfe u cvijeću” prodata za 84,6 miliona dolara, dok je Matisova “Odaliska na magnolijama” postigla cijenu od 80,7 miliona dolara.