SCENA

Glumica Mona Muratović: Putujem izvan vremena i prostora

Muratović: Igra jednu od tri Feničanke ( A. Durgut)

Piše: N. AJNADŽIĆ

17.5.2018

Sarajevska glumica Mona Muratović dane provodi u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS), gdje se priprema za predstavu „Feničanke“, čiju režiju potpisuje Ozren Prohić. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Grčke junakinje

- Radi se o grčkoj tragediji u savremenom ruhu i zadovoljstvo mi je reći da s mnogo entuzijazma, ljubavi i radosti svaki dan ulazim u pozorište, a, čini se, i cijela ekipa predstave. A zaista je sjajan tim. Igram jednu od tri Feničanke. To je tragikomičan lik, vrlo zanimljiv i inspirativan. Pozorište je najzanimljivije kada nas odvede na mjesta izvan vremena i prostora, kada transcendira. Zanimljivo je da se to već na prvim probama počelo dešavati, tako da se radujem premijeri i kontaktu s publikom. Ali prvo da napravimo predstavu - govori Muratović.

Ističe da uživa u radu s rediteljem Prohićem, kojeg opisuje kao erudita sa sjajnim smislom za humor. Kaže i da je kompletna ekipa fenomenalna te da je svaki dan neko od kolega oduševi.

Dodala je i da postoje uloge koje bi voljela odigrati, a nije imala priliku do sada.

- Volim klasike, Henrika Ibsena, Čehova, Šekspira (Shakespeare), grčke tragedije... Voljela bih igrati Šekspirovu Desdemonu, Ibsenovu Rebeku Vest (Rebecca West), Čehovljevu neku od tri sestre, i sve grčke junakinje, i tragične i komične - kazala je glumica.

Istakla je da će do kraja ove pozorišne sezone igrati predstave koje su na repertoaru NPS-a, kao i druge započete projekte. Otkrila nam je da bi nakon premijere „Feničanki“ trebala snimati jedan kratki film.

Budućnost teatra

Muratović često igra i u dječijim predstavama, a jedna od posljednjih je „Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca“.

- „Čudovište“ igramo pred uvijek dupke punim pozorištem djece i divan je osjećaj kada oni reagiraju na svaki impuls, smiju se i odgovaraju na pitanja. Obožavam igrati za djecu. Važno je praviti predstave za djecu jer jedino tako možemo odgojiti publiku na kojoj je budućnost teatra - kaže Muratović.

Deset drugih zanimanja 

- Tokom godina sam shvatila da glumu previše volim da bih je mijenjala i za šta drugo. Iako znam da bih mogla raditi deset drugih zanimanja, znam da me ništa ne bi moglo tako ispunjavati. Jedino možda muzika - iskreno govori Muratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.