KULTURA

NPS s predstavom "Kralj Lir" otvara Festival regionalnog teatra u Podgorici

Fena

29.5.2018

Drama Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) zabilježit će gostovanje u Podgorici, gdje će 30. maja izvedbom predstave "Kralj Lir", u adaptaciji i režiji Dijega de Brea, otvoriti prvi Festival regionalnog teatra "Maštanije".

Publika u Crnogorskom narodnom pozorištu će, uz prvaka Drame NPS-a Izudina Bajrovića, koji će utjeloviti ulogu Kralja Lira, imati priliku uživati u vrsnoj igri Sanele Pepeljak, Medihe Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elme Juković. 


Festival "Maštanije" trajat će od 30. maja do 8. juna, a sve predstave bit će izvedene u Crnogorskom narodnom pozorištu.  

"Kralj Lir" istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Lirov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.