MINI INTERVJU

Jurinko Rajič: Dizni je vrhunac animacije

Rajič: Omiljeni crtani „Snjeguljica i sedam patuljaka“

Piše: N. AJNADŽIĆ

31.5.2018

Međunarodni festival animiranog filma (NAFF), trinaesti po redu, bit će održan od 30. juna do 6. jula, a projekcije će biti upriličene u Neumu i Mostaru. Ono što je najzanimljivije je da je ove godine pristiglo skoro hiljadu filmova. 

Broj filmova

- Imamo blizu hiljadu filmova iz 64 zemlje, to je više nego ikada do sada i mene je iznenadilo. Filmovi su sa svih kontinenata, a najinteresantnije mi je to što su stigli filmovi iz Sjeverne i Južne Koreje. Toliki broj je, na neki način, i priznanje Festivalu – kaže Jurinko Rajič, osnivač i direktor NAFF-a.

Ističe da je u planu da se od iduće godine Festival produži na devet ili deset dana.

- Nama su finansije problem, mislim svima su, ali nama posebno, zato što je Neum mali, tako da je dobiti pomoć od lokalne sredine veoma teško, a i kad je dobiješ, ona je minimalna – kaže Rajič.

Ističe da je predselekcija organizirana tako da mladi, koji su inače polaznici crtanog filma u Mostaru i Neumu, gledaju te filmove i boduju ih.

- Kome oni ne daju bod, taj automatski i ispada. Nakon toga, selekciona komisija i ja preuzimamo odabir. Filmovi se rade za gledaoce, a ne za svoje osobne potrebe. Svaka projekcija do sada bila je dupke puna u Neumu. To mi je drago, zato se i trudimo – kazao je Rajič.

Dodao je da kada se u nešto uloži puno truda, onda samo veća sila može to zaustaviti.

- Crtani imaju divne poruke. Na to smo išli, to smo postigli. I taj festival mora nastaviti živjeti. Postali smo, čini mi se, interesantniji i šire od regije. To je van svih naših očekivanja i drago mi je, sretan sam zbog toga, jer to znači da nismo uzalud uložili ove godine – iskreno govori Rajič.

Dječačke uspomene

Rajič nam je rekao i da je njegov omiljeni crtani film „Snjeguljica i sedam patuljaka“.

- Ja sam dijete Diznijeve (Disney) škole i odrastao sam uz romantične crtiće. To je iz djetinjstva ostavilo neki pečat na mene. I dan-danas se najljepše osjećam kada pustim neki Diznijev stari klasik i pogledam. Crtani je za djecu, mlade, a i mi stariji, bez obzira koliko imamo godina, u sebi imamo dječačkih uspomena i emocija. Za mene je to najbolje, najdraže mi je to pogledati, i uživam u tome. Uostalom, to je vrhunac animacije, teško da će ikada iko ponoviti to što je Dizni radio – zaključuje Rajič.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.