POZORIŠTE

Nova priznanja za predstavu u režiji Lajle Kaikčije: Kad majčina ljubav postaje okov

Kaikčija: Unutrašnji osjećaj ( E. Dragunić)

Piše: E. DRAGUNIĆ

31.5.2018

Lajla Kaikčija do sada je režirala više od 30 pozorišnih predstava, za koje je osvojila brojne nagrade. Posljednje priznanje za ovu zeničku rediteljku stiglo je prošle sedmice. 

Dobar poticaj

Naime, predstava „Ravna ploča“, koju je režirala Kaikčija prema dramskom tekstu Dragana Komadine, osvojila je čak četiri nagrade na 17. festivalu bh. drame i autorskog teksta, koji je održan u Zenici. To su nagrada stručnog žirija za najbolju glumicu i za najbolju epizodnu ulogu, zatim nagradu žirija publike za najboljeg glumca i nagradu žirija novinara za najbolju predstavu u cjelini.

Kaikčija kaže da je lijepo dobiti priznanje za nešto što iskreno radite i u što vjerujete, a što su, kako kaže, ovaj put i publika i žiri prepoznali.

- Nagrade su uvijek dobar poticaj. Ali, i kada izostanu iz bilo kojeg razloga, postoje unutrašnji osjećaj da je nešto urađeno dobro i kvalitetno, kao i reakcija publike na predstavu - kaže Kaikčija.

Pripreme za izvedbu ove predstave trajale su tri mjeseca. „Ravna ploča“ govori o sudbini žene u duvanjskoj zabiti, obilježenoj i odbačenoj, koja skrbi o svom slijepom sinu.

- Pokušavajući ga zaštititi od vanjskog svijeta, ona mu kroji vlastiti svijet, uz teoriju da je ''Zemlja ravna ploča i da nema potrebe čovjek ići dalje od kuće da bi to shvatio''. Majčina tragična sudbina, briga i ljubav prema sinu postaju njegovi okovi. Složena i emotivna priča - opisuje Kaikčija.

Inače, Kaikčija je prije dvije godine režirala još jednu predstavu prema dramskom tekstu Dragana Komadine. Radi se o predstavi „Drang nach Westen“, koja je kasnije višestruko nagrađivana.

Umjetnička direktorica

- Držim se onog što su nas učili na Akademiji scenskih umjetnosti, da pravi reditelji ne mogu napraviti više od jedne do dvije kvalitetne predstave godišnje. Ne bih izdvojila nijednu jer za svaku od njih veže me nešto što ih čini posebnim i dragim - kaže Kaikčija, koja obavlja i funkciju umjetničke direktorice Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Pratim unutrašnji glas

Kad su u pitanju planovi za budućnost i eventualno neki novi projekti, Kaikčija kroz šalu kaže da su planovi za ozbiljne i organizirane ljude, a da ona samo mašta.

- Uvijek nešto čitam, istražujem, gledam, osluškujem oko sebe i iz toga se rađaju ideje. Pratim unutrašnji glas i potrebu i često iznenadim i sebe i svoje saradnike idejama. U tome i jeste čarolija našeg poziva, da svaki put iznova otkrivamo, propitujemo, istražujemo, kritikujemo svijet oko nas i kreiramo ga na sceni – kaže Kaikčija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.