RAZGOVOR

Aleksandar Stojković: Nagrade ne mogu pomoći ni glumcima ni pozorištu

Stojković: Zapaženi rezultati s ansamblom ( G. Dakić)

Piše: G. DAKIĆ

31.5.2018

Glumac Narodnog pozorišta RS i umjetnički direktor ove kuće Aleksandar Stojković dobio je nedavno nagradu za najboljeg glumca na 15. međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska 2018“. Priznanje je dobio za ulogu u predstavi „Sabirni centar“, a nedugo zatim pripala mu je i „Zlatna značka“ za 2018. godinu, koju dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije. Svojevremeno je dobio i nagradu „Zoranov brk“.

26 posto

Stojković za „Avaz“ kaže da su „Liska“ i „Brk“ nagrade koje se na festivalima dodjeljuju svake večeri i da on nije ekskluzivni vlasnik tih priznanja.

- Obje nagrade sam dobio za istu ulogu. Taj lik je najdopadljiviji publici, a ima i zanimljivu predhistoriju, jer su ga igrali Dragan Nikolić i Đuza Stojiljković. Duhovito je napisan. Ali, bez cijele ekipe, ja ne bih uspio dobiti to priznanje, tako da je to i njihova nagrada - kazao je Stojković.

Usprkos tome, nagrade, dodaje on, ne garantiraju snažniju institucionalnu podršku ni glumačkoj profesiji ni kući u kojoj radi.

- Imamo i „Sterijinu nagradu“, koju smo dobili za „Ožalošćenu porodicu“, pa nam ni ona nije pomogla. Nije ništa pomjerila. Nagrade su tu da nam ukažu da trud nije bio uzaludan, ali to je sve - rekao je Stojković.

Glumcima je, ističe, mnogo problema donio novi zakon o porezu, jer porez na autorske ugovore i honorare sada iznosi 26 posto.

- To je ogroman problem. To će zakucati posljednji ekser u pozorišni sanduk, jer nikoga ne možemo angažirati, a da ne platimo tih 26 posto. To je mnogo i to postaje neizdrživo - istakao je Stojković.

Drugi mandat

Stojkoviću uskoro istječe i drugi mandat na mjestu umjetničkog direktora Narodnog pozorišta RS. S ansamblom ove kuće ostvario je zapažene rezultate na festivalima u BiH i u regionu.

- Veoma teško je raditi oba ta posla - biti glumac i umjetnički direktor. Neko bi pomislio da repertoar pravim da bih ja igrao, ali sam ja igrao mnogo više prije nego što sam postao umjetnički direktor. Reditelji koji dolaze traže među nama one koji će igrati i ja tačno znam koga će izabrati - dodao je Stojković.

Pozorište, kaže on, traži cijeloga čovjeka i zahtijeva potpunu posvećenost. Stojković tvrdi da je posao umjetničkog direktora itekako naporan, jer valja misliti o stotinama stvari.

- Moje je da pomirim rediteljske želje i mogućnosti ansambla. Svi glumci moraju biti angažirani i trenutno svi glumci imaju uloge. Ali, osim toga, ja moram voditi računa i imaju li glumci privatne probleme, kako su raspoloženi, mogu li iznijeti određenu ulogu - rekao je Stojković.

"Karolina Nojber“ 4. juna 

Narodno pozorište RS, kaže Stojković, sprema „Karolinu Nojber“, koju režira Kokan Mladenović, a premijera će biti održana 4. juna, na otvaranju „Teatar festa“.

- Do sada se „Teatar fest“ održavao u maju, ali ove godine smo ga silom prilika pomjerili za juni, jer se u maju u Banjoj Luci održava festival folklora i svi smještajni kapaciteti su popunjeni - rekao je Stojković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.