KULTURA

Otvorena izložba "Majkina pisma" slikarke Šemse Gavrankapetanović

Fena

3.6.2018

U organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH, u Internacionalnoj koloniji Počitelj kod Čapljine u nedjelju je otvorena izložba "Majkina pisma" akademske slikarke Šemse Gavrankapetanović.

Na izložbi su predstavljena pisma Begzade Bašagić-Gavrankapetanović, koja je akademska slikarka Šemsa Gavrankapetanović prenijela u svoje radove, kombinirajući klasične slikarske i grafičke tehnike s elementima tradicionalnog ženskog ručnog rada. 


Izložbu je otvorio književnik Valerijan Žujo, koji je istaknuo kako su pisma, koja su predstavljena izložbom, važan historijski dokument, jer govori o pismenosti bosanske žene u vremenu kada to nije bio slučaj. 

Kako navodi slikarka Gavrankapetanović, riječ je o izložbi inspiriranoj dokumentima, pismima koja je ona pronašla u zaostavštini svoje porodice. 

- To su pisma koja datiraju od 1902. godine. Pisala ih je žena, stanovnica Počitelja iz porodice Gavrankapetanović, a pismom je protestirala protiv tadašnjeg austrougarskog cara, jer su joj vlasti oduzele veliki komad zemlje - ispričala je Gavrankapetanović. 

Inspirirana životom te žene, pokušala je, kaže, rekonstruirati ženski angažman i kako se nekada živjelo.

Izložbu, koja se održava u okviru tradicionalne manifestacije "Trešnjeva nedjelja", pratio je prigodan umjetnički program u kojem su učestvovali književnik Abdulah Sidran, književnik, historičar i leksikograf Valerijan Žujo...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.