SVIJET TEATRA

Haris Pašović na čelu italijanskog “Mittelfesta”

N. AJNADŽIĆ

10.6.2018

Haris Pašović bit će direktor Međunarodnog umjetničkog festivala “Mittelfest”, koji će se od 5. do 15. jula održati u Italiji. Ovo je veliki uspjeh i priznanje za bh. reditelja, jer “Mittelfest” predstavlja najznačajnije domete u teatru, klasičnoj i savremenoj muzici, baletu i savremenom plesu iz evropskih zemalja.

Italijani i Mađari

Na ovoj manifestacija ujedno će biti izvedeno muzičko-scensko djelo “Vrtoglavica” (“Vertigo”), čiju režiju potpisuje upravo Pašović, dok je bh. gitarista Dino Šukalo radio muziku. Predstava će biti izvedena 10. jula u 4 sata.

- To je projekt koji je rađen na lokalnom, furlanskom jeziku, kojim se govori u tom italijanskom regionu Furlanija - Julijska krajina. Anđelo Floramo (Angelo), veliki italijanski pisac, napisao je taj komad. Dino Šukalo bit će i solo gitarista u tom projektu, koji će se igrati na obali rijeke Sone u gradu Čedadu – govori nam Pašović.

Dodao je da je to specijalan projekt te da mu je veliko zadovoljstvo i čast opet raditi sa Šukalom.

- On je jedan od naših najvećih muzičara i najboljih gitarista u Evropi u ovom trenutku. Fenomenalno je što možemo zajedno raditi na tom međunarodnom festivalu, iako nije prvi put, ali se naša saradnja nastavlja. Veoma sam sretan, jer je ovo, zaista, poseban projekt i odlično mjesto za Dinu da pokaže sve što zna – kazao je Pašović.

Osim Šukala, koji će svirati skoro sat, na sceni će biti i glumci iz Italije i mađarski plesači. “Vrtoglavica” govori o odnosu čovjeka i prirode i kosmosa, a Pašović kaže da su s razlogom izabrali da se izvodi u četiri ujutro.

- Komad je dosta apstraktan. Govori o tome kako čovjek doživljava prirodu i kosmos. Zato smo i odabrali tajming predstave. Počet ćemo je po mraku, a onda, dok traje, počet će svitati. Doslovno će početi po noći, a završit će se ujutro, sa suncem koje izlazi iznad rijeke -  otkriva Pašović.





Prve reakcije

Istaknuo je da je on birao program Festivala te da će biti izvedeno 30 predstava i koncerata iz 20 zemalja.

- Zanimljivo je i veoma uzbudljivo. Festival i program su, zaista, izvanredno primljeni, a mediji u Italiji veoma mnogo pišu o tome tako da su prve reakcije zaista zadovoljavajuće – iskren je Pašović.

 Sve se stigne

Na Festivalu će učestvovati i Jasmila Žbanić, kao i Sarajevska filharmonija, ali će biti izvedena i predstava “Za šta biste dali svoj život”, čiju režiju, također, potpisuje Pašović.

- Imao sam premijere, mnogo putujem, predajem na Akademiji... Ali, kad čovjek voli to što radi, onda se stigne sve. Radi se nekad i vikendom, ali nije mi teško – otvoreno kaže bh. reditelj.

Odgovornost prema vlastitom djelu

- Radim već dugo s Harisom. On je prvi čovjek koji mi je dao šansu da radim u pozorištu. To za mene ne predstavlja ništa drugo nego izazov. Sretan sam što sam dobio priliku da na binu izađem konačno sam, uz pomoć tehnologije, naravno. Naviknuo sam se da radim velike stvari, da ne budem lažno skroman, nemam tu vrstu odgovornosti osim one prema vlastitom djelu. Ako ne razočaram sebe, neću ni publiku, takvo je moje razmišljanje – kazao nam je gitarista Dino Šukalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.