ZNAČAJNI DATUMI

Prije 40 godina zeničko pozorište uselilo u novu zgradu

E. DRAGUNIĆ

10.6.2018


Bosansko narodno pozorište Zenica obilježilo je 40 godina od useljenja u novu zgradu po kojoj je danas prepoznatljiv ovaj grad. Tog 7. maja 1978. godine, premijernom izvedbom dramatizacije velikog Andrićevog romana „Na Drini ćuprija“, zvanično je otvorena nova zgrada, koja je i danas jedna od najmodernijih i najuslovnijih za scensku produkciju u ovom dijelu Evrope.


Radnički novac

Direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić za „Avaz“ kaže da je ova kuća cjelokupnu tekuću umjetničku sezonu sa svim ovosezonskim premijernim naslovima posvetila obilježavanju ovog značajnog jubileja.

- Premijernom izvedbom naše nove predstave „Ravna ploča“ u režiji Lajle Kaikčija i otvaranjem Međunarodnog festivala bh. drame, u organizaciji našeg pozorišta, obilježili smo ovaj važan datum. Često naglašavamo kako nikad prije i nikad poslije ova država nije smogla snage niti iznašla mogućnosti da izgradi reprezentativniji javni objekt kulture – kaže Begagić.

Zgrada zeničkog BNP-a izgrađena je sredstvima društvenog doprinosa, odnosno inicijativom i novcem zeničkih radnica i radnika i tadašnjih zeničkih privrednih kolektiva.

- Zgrada je oduvijek izazivala divljenje. Ovaj objekt je za godinu u kojoj je završena njegova gradnja dobio neke prestižne arhitektonske nagrade i priznanja – kazao je Begagić.

Projektirali su je profesori Jahiel Finci i Zlatko Ugljen. Zgrada ima impresivne dimenzije, duga je 90, široka 60 i visoka 45 metara, s površinom od gotovo 12.000 metara kvadratnih.

- Na pet etaža raspoređeni su sadržaji koji ispunjavaju sve zahtjeve jednog modernog pozorišta. Kao scenski prostori zasebno su osmišljeni i projektirani Velika scena, Mala scena, Bočna scena, Kabaretska scena i Podrumska scena, kao i drugi alternativni scenski i izložbeni prostori, uključujući i brojne kancelarije, radionice, probne sale, magacinske prostore, glumačke garderobe... – kaže Begagić.

 Bijeli okvir

Udvostručeni bijeli okvir na glavnom ulazu nosi skulpturu hrvatskog kipara Dušana Džamonje i naglašava značaj pozorišta. Skulptura „Zajedništvo“, izrađena od željeza, danas je prepoznatljiv simbol zeničkog pozorišta, a odavno je postala i jednim od značajnih simbola grada.


 Projekt rekonstrukcije

Prošle godine je pokrenut projekt fazne rekonstrukcje zgrade BNP-a, što predstavlja prvu investiciju te vrste od useljenja u objekt prije 40 godina. Privedeni su kraju radovi na djelimičnoj obnovi fasade, a ovih dana se očekuje i početak zamjene velikih staklenih ploha u prostoru gornjeg foajea na glavnom ulazu u zgradu, koje su uništene u olujnom nevremenu prije dvije godine.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.