SARAJEVO

Mirvad Kurić: Potrebno jačati autorstvo i izdavaštvo

Fena

13.6.2018

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić danas je učestvovao u najavnoj pres-konferenciji Internacionalnog festivala književnosti "Bookstan", koji će u trećem izdanju biti održan od 4. do 7. jula u Sarajevu, te okupiti oko stotinu autora u sedam programa.

Kurić je, između ostalog, naglasio kako se 2016. godine uvidjelo da pisci i izdavači nisu u dobrom položaju, saopćeno je iz KS. 

- Zato smo odlučili da napravimo festival književnosti. Imali smo finansijska sredstva te smo razmatrali ko bi mogao biti najbolji partner za provedbu ovako velikog projekta. Tako smo ostvarili saradnju s Udruženjem Međunarodni festival književnosti Sarajevo – istakao je Kurić.

Kazao je da je ovo već treća godina da oni kao inicijatori podržavaju ovaj festival, a cilj je bio da okupe pisce iz BiH, Evrope i svijeta, kao i da vrate one domaće koji ne žive u Bosni i Hercegovini. 

Dodao je i da mu je drago da festival jača, da će biti bolji od prethodna dva, što se vidi i po ovogodišnjem programu.

Osvrnuvši se na program, iz direkcije "Bookstana" Amila Ramović je rekla da bosanskohercegovački autori koji su u selekciji domaćih izdavača predstavljaju sami vrh bh. izdavaštva te dodala da u ime festivala posebno želi zahvaliti onima koji su učinili da se on organizira. 

- Inicijativa i finansijska podrška Ministarstva kulture i sporta KS da se realizira festival književnosti je bila presudna. Upravo zahvaljujući Ministarstvu koje je prepoznalo naše udruženje kao organizatora ovog festivala, mi smo mogli dalje da se obratimo ostalim partnerima koji su pomogli u manjoj mjeri - kazala je Ramović.

Direktor Izdavačke kuće "Buybook" Damir Uzunović je, također, zahvalio Ministarstvu kulture i sporta KS na inicijativi i finansijskoj podršci u jačanju bh. izdavaštva, autorstva i kritike, navodi se u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.