KULTURA Početak kulturne saradnje između dva grada

Zaslugom ministra Mirvada Kurića Sarajevska filharmonija održala bajramski koncert u Novom Pazaru

Avaz.ba
18.06.2018 13:54

Foto: Mirvad Kurić

Orkestar Sarajevske filharmonije održao je sinoć bajramski koncert pred punom salom na velikoj sceni Kulturnog centra Novi Pazar. To je bio prvi nastup Sarajevske filharmonije u Novom Pazaru koji je označio i početak kulturne saradnje između dva grada koju su krajem aprila ove godine dogovorili ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

- U proteklih 20 godina institucionalna saradnja između Sarajeva i Novog Pazara je bila isključivo deklarativna. Zato smo krajem aprila ove godine odlučili poduzeti konkretne korake po pitanju saradnje na polju kulture i sporta. Smatram da je današnji koncert historijski kulturni događaj i za Sarajevsku filharmoniju i Novi Pazar iz prostog razloga što prvi put Sarajevska filharmonija gostuje u Novom Pazaru. To je izuzetno dobar početak - ocijenio je Kurić i najavio učešće novopazarskih umjetnika na festivalu ''Baščaršijske noći'' i nizu likovnih kolonija i kulturnih manifestacija u Bosni i Hercegovini.

Direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić je ocijenio da je u posljednjih nekoliko godina za Novi Pazar ovo najveći kulturni događaj. On je istakao da već četiri godine pokušavaju da organiziraju ovaj koncert i da je on realiziran zahvaljujući ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvadu Kuriću i predsjedniku Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini Ekremu Lekiću.

- Zahvaljujući ovakvim projektima i nizom drugih koje ćemo imati uskoro, povezat ćemo Bosnu i Hercegovinu, uopće narod iz Bosne i Hercegovine s narodom iz Sandžaka - rekao je Memić, uputivši zahvalnost ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo što je počeo saradnju u kulturi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Sarajevska filharmonija se novopazarskoj publici predstavila s ukupno 12 kompozicija, a predvodili su je dirigenti Samir Gulanović i Munir Mešanović. Kao vokal s dvije ilahije nastupio je i pop pjevač Eldin Huseinbegović. 

Za ovu bajramsku priliku izvedeni su i kompozicija "Poruka" iz filma "Pod zastavom Muhammeda, a. s.", simfonijska poema "Probuđena kasaba" i sevdalinka "Snijeg pade na behar na voće".

Oglasi

NA VRH