KULTURA

Zaslugom ministra Mirvada Kurića Sarajevska filharmonija održala bajramski koncert u Novom Pazaru

Mirvad Kurić

Avaz.ba

18.6.2018

Orkestar Sarajevske filharmonije održao je sinoć bajramski koncert pred punom salom na velikoj sceni Kulturnog centra Novi Pazar. To je bio prvi nastup Sarajevske filharmonije u Novom Pazaru koji je označio i početak kulturne saradnje između dva grada koju su krajem aprila ove godine dogovorili ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

- U proteklih 20 godina institucionalna saradnja između Sarajeva i Novog Pazara je bila isključivo deklarativna. Zato smo krajem aprila ove godine odlučili poduzeti konkretne korake po pitanju saradnje na polju kulture i sporta. Smatram da je današnji koncert historijski kulturni događaj i za Sarajevsku filharmoniju i Novi Pazar iz prostog razloga što prvi put Sarajevska filharmonija gostuje u Novom Pazaru. To je izuzetno dobar početak - ocijenio je Kurić i najavio učešće novopazarskih umjetnika na festivalu ''Baščaršijske noći'' i nizu likovnih kolonija i kulturnih manifestacija u Bosni i Hercegovini.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić je ocijenio da je u posljednjih nekoliko godina za Novi Pazar ovo najveći kulturni događaj. On je istakao da već četiri godine pokušavaju da organiziraju ovaj koncert i da je on realiziran zahvaljujući ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvadu Kuriću i predsjedniku Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini Ekremu Lekiću.

- Zahvaljujući ovakvim projektima i nizom drugih koje ćemo imati uskoro, povezat ćemo Bosnu i Hercegovinu, uopće narod iz Bosne i Hercegovine s narodom iz Sandžaka - rekao je Memić, uputivši zahvalnost ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo što je počeo saradnju u kulturi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Sarajevska filharmonija se novopazarskoj publici predstavila s ukupno 12 kompozicija, a predvodili su je dirigenti Samir Gulanović i Munir Mešanović. Kao vokal s dvije ilahije nastupio je i pop pjevač Eldin Huseinbegović. 

Za ovu bajramsku priliku izvedeni su i kompozicija "Poruka" iz filma "Pod zastavom Muhammeda, a. s.", simfonijska poema "Probuđena kasaba" i sevdalinka "Snijeg pade na behar na voće".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.