TEATAR

Nadine Mičić o predstavi „Narodni poslanik“ i ulozi Maje: Moramo otići dalje od Muje i Hase

Mičić: Nije lako ljudima ukazati na pogreške

Piše: N. AJNADŽIĆ

13.7.2018

Predstava „Narodni poslanik“ premijerno je izvedena u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu prošle sedmice.    

Dijeliti scenu

Riječ je o prvoj komediji Branislava Nušića, koju je napisao još kao devetnaestogodišnji student. Uloge su ostvarili Izudin Bajrović, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija i drugi.

Mlada glumica Nadine Mičić u „Narodnom poslaniku“ igra Maju, kćerku potencijalnog narodnog poslanika Paje i njegove žene Pate.

- Značaj ove predstave za mene je ogroman, s obzirom na to da je ovo moj prvi profesionalni projekt u teatru nakon diplomiranja. Dijeliti scenu s velikim glumačkim imenima je zaista privilegija. Beskrajno smo se zabavljali radeći samo zato što smo se temeljito i čisto bavili svojim poslom i nadamo se da će to biti prepoznato - kaže Mičić.

Dodaje da je osjećala veliko uzbuđenje, radost i ponos što dijeli scenu s glumcima od kojih je, kaže, mnogo naučila.

- Zaigranost kolega mi je budila želju da mnogo više kopam po sebi i istražujem šta svojim partnerima mogu da ponudim. Proces nam je bio izuzetno prijatan, sigurna sam da je to zbog potpune predanosti svakog pojedinačno - ističe Mičić.

S obzirom na to da se radi o komediji, glumica smatra da smo društvo koje se previše smije.

- Naravno, ne želim kuditi vedri duh našeg mentaliteta, ali je nevjerovatno da veliki broj ljudi koristi smijeh kao obrambeni mehanizam ili sredstvo za prikrivanje neznanja. Nadam se i želim da ljude ovom predstavom zabavimo, ali i da podignemo svijest za još jednu stepenicu. Ako se ne trgnemo i ne odlučimo mijenjati stvarnost, bojim se da nećemo dalje od Muje i Hase - iskrena je Mičić.

Teži zadatak

Na pitanje je li teže igrati komediju u odnosu na druge žanrove, Nadine skromno odgovara:

- Moje iskustvo nije baš toliko da bih se mogla opredijeliti. Komedija mi je draga, jer volim zaigranost koju nosi, pogotovo kada, kao u ovom slučaju, reditelj želi da se postigne tragičnost, onda je zadatak puno veći i teži. Nije lako ljudima ukazati na pogreške, a s komedijom je uvijek pitanje mjere.

Ljeto u Zadru 

- S obzirom na to da sam imala sreću, pa sam pola Zadranka, svako ljeto provodim u svom drugom domu Zadru, skupa s porodicom i prijateljima. I moram priznati da jedva čekam more. Što se posla tiče, nadam se i priželjkujem poslove početkom nove sezone - kazala je Mičić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.