INTERVJU

Prepao sam se i zapitao mogu li u Sarajevu dovoljno zaraditi za život

Razgovarala: Edina BAKIĆ

12.7.2018

Bh. reditelj sa slovenskom adresom Miroslav Ćiro Mandić (63) posljednji svoj projekt u našoj zemlji radio je 2013. godine. Bio je to film "Adria Blues", u kojem je glavnu ulogu ostvario popularni glumac Senad Bašić.  

Mandić se svrstava u red uspješnih reditelja iz naše zemlje. Njegov film „Život radnika“ osvojio je Grand pri na festivalu evropskog filma u Strazburu 1988., a „Top lista nadrealista“, za koju je Mandić napisao scenariji, bila je najgledanija emisija na području bivše Jugoslavije. U periodu od 1995. do 2002. režirao je brojne dokumentarce, a „Ljubav na granici“ dobilo je brojna priznanja.

Kako „Dnevni avaza“ saznaje, Mandić je nedavno boravio u rodnom Sarajevu, a razlog je novo ostvarenje.

Bijeg od medija

Iako se ne pojavljuje u medijima i ne daje intervjue, uspjeli smo telefonskim pozivom stupiti u kontakt s Mandićem. Odmah na početku nam je poručio da ne voli pričati za medije, a to je i jedan od razloga što se u javnosti ne zna mnogo o njegovim čestim dolascima u rodno Sarajevo.

- Ne volim davati intervjue, uvijek kažem, neka to radi neko drugi. Glumci neka govore o filmu. Inače, ne pojavljujem se često u javnosti i bježim od medija, pa vjerovatno zbog toga i nije poznato da u Sarajevo dolazim svaka tri-četiri mjeseca - govori nam Mandić na početku telefonskog razgovora.

Iako ste davno otišli, vraćate mu se.

- Ja sam Sarajlija i nikad nisam prestao biti. Iako živim u Sloveniji, bio sam i ostao Sarajlija. To je moja baza u životu, uvijek bila.

Šta je onda bio razlog Vašeg odlaska u Sloveniju?

- U Sloveniji živim 12 godina, a prije toga sam bio u Pragu. Rat me trefio, iskreno da kažem, zbrisao sam iz rata i u Pragu živio 10-12 godina. Onda sam se vratio u Sarajevo, jednu godinu tu radio film, montirao, pripremao... Nakon toga sam se prepao i zapitao mogu li tu dovoljno zaraditi za život, kolike su moje potrebe i je li ih moguće ispuniti... Eto, to su bili razlozi zbog kojih sam došao u Sloveniju.

Dug štap

Je li istina da je razlog Vašeg nedavnog dolaska u Sarajevo bio novi film?

- Boravio sam u Sarajevu nekoliko dana, obilazio neke lokacije za novo ostvarenje. Onda sam se trebao sastati i s nekim glumcima, koji su imali obaveze i sastanke, pa smo odgodili. Uglavnom, u pitanju je kratki film koji planiram snimati, ali sve je to još na dugom štapu, pa zbog toga nisam baš siguran da je vrijeme za pisanje.

 Planirate li u skorije vrijeme raditi neki dugometražni film?

- Ganjam ovdje, u Sloveniji, da radim igrano ostvarenje, pa ćemo vidjeti šta će biti od toga. Eto, već sam rekao da sam u BiH dobio kratki film čije bi snimanje trebalo biti nekad na zimu. Ako dobijem sredstva za igrani, to će uglavnom biti u slovenskoj produkciji, tako da ne znam...

Kada je društvena situacija u pitanju, očekujete li da nam bude bolje nakon izbora?

- Što više ljudi bude glasalo, toliko će nam biti bolje. To je moje uvjerenje. Ne želim ništa više komentirati.

Ja u knjizi „Ključ bubnja Tama“?

 Znate li da se spominjete u knjizi „Ključ bubnja Tama“ Amile Sulejmanović?

- Nemam pojma. Čuj ja se spominjem? Za to prvi put čujem. Baš mi je drago takvo nešto čuti. Inače, jako volim i cijenim Amilu, posljednji put sam je vidio prije, možda, osam godina i volio bih da se to ponovi. Takvo nešto mi je baš drago čuti. Hvala vam što ste me informirali.

Senad Bašić je moja raja

- Senad Bašić je moja velika raja i uglavnom kada sam u Sarajevu, s njim vrijeme provodim, družimo se - kaže Mandić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.