PROJEKTI

Gazdarica ranča koja ne šefuje

Piše: N. AJNADŽIĆ

19.7.2018

Bh. reditelj Dino Mustafić boravi u Baru, gdje priprema novu predstavu „O miševima i ljudima“, prema romanu Džona Stajnbeka (John Steinbeck). Kako nam je rekao, predstava govori o posljedicama ekonomske krize u Americi 30-ih godina prošlog stoljeća, a odlično opisuje i današnje vrijeme. 

Riječi hvale

Ipak, Mustafić je u fokus stavio snove i iluzije kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizira drugačije, ali i o bijegu u utopiju. Predstava će biti izvedena 23. jula na Kuli u okviru 31. izdanja Festivala „Barski ljetopis“.

Glavnu ulogu igra 28-godišnja Marija Đurić, za koju Mustafić ima samo riječi hvale.

- Komad je aktuelan zato što se provlači pitanje stvaranja i neprevaziđenih strahova. To i jeste tragika komada. Igram promiskuitetnu i primitivnu ženu, koja je u ulozi figure. Igram gazdaricu ranča koja nije tipična, ne šefuje. Sve što radi izgleda kao neko davanje sebe i koketiranje – govori Đurić.

Dodaje da joj je privlačno što se priča sama okrene, te da se publika do kraja može upoznati s onim što njen lik zaista jeste.

- Stvaralački proces bio je lijep. Dominantan je ljudski pristup, koji bi trebao svaki projekt pratiti. Ali, nažalost, nije tako. Tu ljudsku crtu koordinira intelekt. U ovom slučaju, to je Dino Mustafić, koji je vrlo skladno radio s nama. Mislim da je zadatak predstave i glumaca da svojoj publici osiguraju dobru priču – kazala je Đurić.

Izuzetno smiren

S obzirom na to da se predstava bavi i pitanjem diskriminacije, glumica smatra da će izazvati empatiju, ali i da će biti vrlo stresno za publiku.

- A, ono što mi je kod Dine fascinantno je to što je izuzetno smiren. Volim što je vrlo precizan i zna šta hoće. Bio je na raspolaganju 24 sata dnevno, i uz kaficu i na sceni. Bili smo u stvaralačkom odnosu konstantno. Ono što volim kod njega je što vrlo poštuje glumca, hoće saslušati, želi i insistira na tome da je nama prvenstveno udobno. Veoma je precizan i ima čistoću pristupa, jednostavno da znamo gdje smo. Samo takav oblik usmjeravanja može dovesti na pravi put. Radujem se našoj saradnji i, naravno, voljela bih ponovo raditi s njim, možda sljedeći put na nekom još većem zadatku – zaključuje Đurić.

Sloboda je snaga

Marija Đurić je jedina ženska uloga u predstavi.

- Radovalo me što igram s muškom ekipom, s obzirom na to da nas žene prati glas da malo više tražimo, malo nam više nešto smeta... A muškarci su jednostavniji. Svi su me pazili. Lijep je prostor svima nama ostavljen, a najveća snaga je upravo u slobodi – ističe Đurić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.