UMJETNOST

Haris Pašović: Režija na jedan malo drugačiji način

Pašović: Sretan sam da sam mogao u Italiji dati prostor našim umjetnicima

Piše: N. AJNADŽIĆ

19.7.2018

Italijanski Međunarodni umjetnički festival „Mittelfest“, čiji je direktor bh. reditelj Haris Pašović, završio je 15. jula. Tokom jedanaest dana izvedene su brojne predstave, plesni performansi te koncerti u gradu Čedadu, a Pašović je dao priliku i brojnim bh. umjetnicima da se pokažu i dokažu.  

Medalja od predsjednika

Ovo je Pašovićeva prva godina na poziciji direktora jednog evropskog festivala, a sudeći prema brojnim pohvalama, posebno italijanskih medija, svoj posao je odlično uradio.

- Bila je nevjerovatno dobra reakcija italijanske štampe. Zaista sam zadovoljan i posebno mi je drago da su umjetnici iz BiH, poput Dine Šukala, Jasmile Žbanić, kompletne Sarajevske filharmonije..., značajno doprinijeli da Festival bude tako uspješan i dobar. Naravno, imali smo umjetnike iz više od 20 zemalja. To je bio jedan značajan umjetnički susret – kaže Pašović.

Dodaje da mu je to bilo lijepo iskustvo, jer voli umjetnike i ono što rade.

- To je bila režija na jedan malo drugačiji način i pričanje priče, u odnosu na ono kada režiram predstavu. Normalno mi je bilo i da dam priliku umjetnicima iz BiH, zato što znam da kod nas postoje vrhunski umjetnici i potpuno mi je logično bilo da ih stavim u program sa drugima. U Evropi još postoji jedan prilično veliki problem, a to je da zapadne zemlje, festivali i njihovi direktori, ne pozivaju dovoljno umjetnike sa Balkana ili istočne Evrope, vrlo malo iz BiH. A to nije dobro i fer, jer mi imamo fantastične umjetnike – ističe reditelj, dodavši da je muzika Dine Šukala odlično primljena te da je Sarajevska filharmonija učestovala u velikom koncertu s međunarodnim umjetnicima i da su dobili medalju predsjednika Italije.

Mali budžeti

Kaže kako paralelu između Italije i BiH, kada je u pitanju kultura, može napraviti, ali na našu štetu.

- Imamo tako male budžete. To je velika šteta, jer ako smo u nečemu dobri, onda je to umjetnost i kultura. Sretan sam da sam mogao u Italiji dati prostor našim umjetnicima, a oni naravno pronalaze svoje puteve i prostore u drugim zemljama i festivalima, budući da ih ljudi vole, žele i cijene. Eh, to se u Bosni malo poremetilo. Vrhunska umjetnost je potopljena strašno velikim brojem projekata za koje se smatra da su umjetnički. Ali, nije sve što se olovkom napiše roman, kao što nije ni svaka fotografija umjetnička, nije svaki video film... na tome moramo raditi pa da posložimo stvari na pravi način – kazao je Pašović.

Ronaldo i ja

- Što se tiče Italije, dobio sam najbolju moguću podršku. Znam se našaliti i reći: „Od ove godine smo u Italiji Ronaldo i ja.“ A planovi za narednu godinu već počinju. Festival se priprema dugo, a sada će biti malo odmora, a onda odmah krećemo s pripremama. Još je rano govoriti, ali znam da ću uvijek uključivati umjetnike iz BiH, koji rade na evropskom nivou, a takvih kod nas zaista ima – zaključuje Pašović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.