FILM

Aida Begić u igri za Oskara: Presretna sam!

To je priča o boli, potrazi za smislom života i prijateljstvu sirijske siročadi

Begić tokom snimanja filma. Arhiva "Avaz"

Piše: E. BAKIĆ

14.9.2018


Ovogodišnji kandidat ispred Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar Američke filmske akademije je film "Ne ostavljaj me" rediteljke Aide Begić.

Udruženje filmskih radnika BiH organiziralo je izbor i komisija u sastavu od deset članova odlučila da to bude ostvarenje koje donosi priču o boli, potrazi za smislom života i prijateljstvu sirijske siročadi.

Film "Ne ostavljaj me" svjetsku premijeru imao je na Antalija Film Festivalu prošle godine, a upravo danas počinje njegova distribucija u kinima u Bosni i Hercegovini.

 Lijepa vijest

Kada smo pozvali rediteljku, kroz smijeh nam je kazala da smo za muštuluka, jer je od nas saznala da se lijepa vijest pojavila u medijima.

- To je divno, presretna sam, i lijepo je da baš ovakav film iz naše zemlje ide kao kandidat za Oskara, baš zato što je to priča o nekim drugim izbjeglicama. Ima smisla i to što smo mi koji smo bili izbjeglice predložili takvu priču – govori Begić.

Film je, također, prikazan ove godine na Sarajevo Film Festivalu u okviru „BH Film programa“ i programa „U fokusu“, a do danas je obišao desetine svjetskih smotri, među kojima i poznati Edinburg Film Festival.

- Kada je prikazan na SFF-u, osjetila sam da je publika posebno reagirala. Sarajevo je mjesto u kojem su se kod publike vidjele najveće emocije, upravo zbog tog našeg iskustva koje smo prošli. Drago mi je da je ostvarenje krenulo u kinodistribuciju taman na dan kada je i kandidirano za Oskara – ističe Begić.

Drugi način

Iako se trudi da pričom koju je sročila u dugometražno ostvarenje osvijesti ljude, rediteljka i na druge načine to radi. 

- Pratim situaciju s izbjeglicama i vezana sam za djecu koja glume u filmu, stalno smo u kontaktu. Situacija je pogotovo sada, kada se rat u Siriji, kao, privodi kraju, još napetija. Osjete se još veće migracije i izgleda da se ova priča još dugo neće zatvoriti. Nadam se da će nesretni ljudi, koji su silom prilika napustili svoje domove, naći neki smiraj, a da ćemo mi koji smo imali to iskustvo na ovaj ili onaj način naći razumijevanje za njih – kaže rediteljka.

Na upit očekuje li da bi mogla dobiti prestižni kipić, kazala nam je da joj je još rano o tome govoriti. Dodjela Oskara 2019. najavljena je za februar.

U pripremi dokumentarni i igrani film

- Kada je posao u pitanju, kod mene nema pauze. Već pripremam dva projekta, jedan dokumentarni i drugi je igrani film, čija se radnja dešava u BiH. Nadam se da ćemo uskoro početi sa snimanjem ova dva nova ostvarenja – poručuje Begić.


 






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.