PROJEKTI

Alena Džebo: Ovo su teška vremena za bh. društvo

Djeca, kao i svi autori, pristupila su cijelom procesu vrlo predano, plemenito i posvećeno

Piše: N. AJNADŽIĆ

20.9.2018

Pozorište mladih Sarajevo počelo je novu teatarsku sezonu, i to otvorenjem rekonstruiranog i prilagođenog pozorišta za osobe s invaliditetom. Na otvorenju premijerno je izvedena i inkluzivna predstava „Svirala“, koja je rađena u koprodukciji Udruženja "Život s Down sindromom FBiH“ i ove kulturne institucije, a u okviru projekta „Kultura pripada i meni“. 

Trag u historiji

Režiju „Svirala“ potpisuje glumica Alena Džebo, a ovom prilikom podijelila je s nama iskustva i impresije o ovom inkluzivnom projektu u kojem igraju djeca s poteškoćama.

- Dobili smo zaista predivne komentare za „Sviralu“. Vrlo ohrabrujuće, pune ljubavi i podrške. A mi smo „Sviralu“ upravo tako i stvarali. Djeca, kao i svi autori, pristupila su cijelom procesu vrlo predano, plemenito i posvećeno. Svi smo željeli dati puni doprinos prvoj predstavi koja je prilagođena baš svima. I presretna sam da ostavljamo mali trag u historiji bh. teatra - govori Džebo.

Ističe da bi inkluzija trebala apsolutno biti važna, ali svima, a ne samo djeci ili zbog djece s teškoćama u razvoju. 

- Ovo su teška vremena za bh. društvo i svi se na neki način osjećamo isključeni iz normalnog, građanskog toka. I zato bismo se trebali aktivno uključiti u borbu i za prava djece i za građanska prava i okrenuti se unutrašnjoj snazi i jedni drugima - kaže glumica. 

Dodaje da je najveći izazov bio upoznati te fantastične mlade ljude i približiti im se.

- Ali i omogućiti im prostor u kojem se mogu osjećati sigurno, ugodno, podržati njihovu kreativnost i način razmišljanja. Ali kad za saradnike imate djevojčice i dječake koji su stvarni zaljubljenici u teatarsku igru, onda zaista nema nikakvih prepreka - smatra Džebo.

Rano govoriti

Otkriva nam i da je skoro završila snimanje prvog dugometražnog filma Nermina Hamzagića. 

- Nadam se da će premijera biti u ovoj godini. Osim toga, bilo je i nekih zanimljivih audicija, ali je o svemu tome još rano govoriti. Zapravo, sada bi mi najviše prijao jedan kvalitetan odmor - iskrena je Džebo.

Neophodnost prilagodbe

- Zajedno s predsjednicom Udruženja "Život sa Down sindromom" Sevdijom Kujović radim na projektu „Kultura pripada i meni“ već dvije godine. Proces je imao svoj put, od same želje da se djeci i mladima ponudi nova kulturna platforma, razvijanja ideje, pisanja projekta, traženja sredstava, saradnje s ministrom Mirvadom Kurićem, podrške vlade Švicarske, pa sve do svečanog otvaranja. Projekt traje do kraja ove godine i nadam se da će u periodu koji je pred nama i druge javne ustanove shvatiti neophodnost prilagodbe objekata za osobe s invaliditetom - ističe Džebo. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.