MINI INTERVJU

Dušan Blagojević: Sarajevo me opilo

Ovako ozbiljnih festivala nema ni kada govorimo o profesionalnim pozorištima

Blagojević: Ovo je priznanje mom pedagoškom radu

Piše: N. AJNADŽIĆ

20.9.2018

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralašta „Juventafest“, njegovo šesto izdanje, završeno je početkom sedmice dodjelom nagrada. Gran pri pripao je članovima srbijanskog teatra „Gimnazijalac“ za predstavu „Sve je u redu“.  

Obaveza i odgovornost 

Režiju potpisuje Dušan Blagojević, koji nam je ovom prilikom govorio o iskustvu u Sarajevu, kao i priznanju koje je pripalo njegovom ostvarenju. 

- Samo učešće na „Juventafestu“ je dragocjeno iskustvo i priznanje, a tek nagrada na ovakvom prestižnom festivalu predstavlja vjetar u leđa, ali i obavezu i odgovornost. Obavezu da budemo još veći posvećenici i odgovornost da održimo kvalitet i opravdamo ukazano povjerenje. Inače, profesor sam književnosti i ovu nagradu doživljavam, prije svega, kao priznanje mom pedagoškom radu – iskren je Blagojević. 

Dodaje da prvi put boravi u Sarajevu, a da su utisci sjajni.

- Sarajevo je grad koji opija i zanosi. Raznolika kultura i srdačni ljudi su, prije svega, moj utisak. To je grad kojem ću se svakako vratiti – govori reditelj.

Rame uz rame 

Ističe da su festivali veoma značajni na ovim prostorima.

- Festival poput „Juventafesta“ je dragocjen i posve jedinstven na ovim prostorima. Ovako ozbiljnih festivala nema ni kada govorimo o profesionalnim pozorištima. „Juventafest“ može stajati rame uz rame s bilo kojim evropskim festivalom. Organizacija savršena, suštinski najdragocjenija ideja je najplemenitija, a to je okupiti mlade iz različitih zemalja. Razmjena iskustava, mogućnost da se druže, da uče jedni od drugih, da se upoznaju, pa i zaljube, da unutar sebe nađu prostora jedni za druge... To je tako veličanstvena zamisao. „Juventafest“ tome i služi, da se mladi očiste od blata svakodnevice i da tako očišćeni pronađu u sebi mjesto za druge – iskren je Blagojević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.