MINI INTERVJU

Uspavana građanska svijest sada se budi

Otvara izložbu pod nazivom „Trnoružičnjak“ u Umjetničkoj galeriji BiH

Đulizarević-Karanović: Inspiraciju pronašla u bajci

Piše: N. AJNADŽIĆ

27.9.2018

Izložba radova autorice Selme Đulizarević-Karanović pod nazivom „Trnoružičnjak“ bit će otvorena večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u 20 sati. 

Naš poziv umjetnicu je zatekao tokom pripremanja i postavljanja radova, ali nam je rado govorila o djelima, ali i inspiraciji koju je pronašla u bajci „Trnoružica“.

Bašte iz mašte

- „Trnoružica“ je vrlo drvena priča. Njeni zapadnoevropski korijeni su veoma surovi. Finalna forma bajke koja ima sretan kraj je općepoznata djeci širom svijeta, naprije preko Diznijevih crtića, a poslije i filmova. Mene ona interesira, prije svega, zato što su bajke izraz kolektivne nesvijesti. One se pričaju djeci pred spavanje i služe za odrastanje, ali su i poučne. Konkretno, ova priča ima i neku svoju ideološku pozadinu, zato što se moja bajka odnosi na sve zemlje s prostora bivše Jugoslavije. Smatram da su stanovnici s područja Jugoslavije uspavane građanske svijesti i da se tek sada bude – iskrena je Đulizarević-Karanović.

Dodaje da je to presjek njenih radova otkad se bavi praktičnim ljudima koji imaju za pozadinu bašte.

- Ili neke snoviđajne bašte koje nisu zaista stvarne, kako ih predstavljaju inžinjeri hortikulture. To su bašte iz snova koje su, recimo, nastajale na slikama holandskih majstora, gdje cvjetovi ne cvjetaju u isto vrijeme, već su prosto iz mašte – kazala je umjetnica.

Ambijentalna postavka

Izrazila je i zadovoljstvo što izlaže u Umjetničkoj galeriji BiH, gdje do sada nije imala priliku. Njeni radovi će, kako nam je rekla, biti postavljeni do 11. oktobra.

A o očekivanjima kada je posjećenost u pitanju, Đulizarević-Karanović nam kaže:

- Bajke su privlačne. Barem sam ja stekla takvo iskustvo u Beogradu, kada sam izlagala prošle godine u Knez Mihajlovoj ulici u galeriji Udruženja likovnih umjetnika Srbije. To je imalo komunikaciju s publikom pošto je galerija na samoj pješačkoj zoni, a septembar je mjesec kada je grad pun turista i udarni je termin. Sama izložba je ambijentalna postavka, gdje se kombiniraju radovi na papiru s kostimima koji predstavljaju vile, kralja i kraljicu, princeze, kraljevsku svitu...



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.