Josip Pejaković dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca

PRIZNANJA Najviše teatarsko priznanje MESS Festivala

Josip Pejaković dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca Nagrada će mu biti uručena 5. oktobra u Bijelom salonu NPS-a

Poznati bh. glumac Josip Pejaković dobitnik je Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Pejaković je prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) u kojem je od 1970. ostvario svoj cjelokupan profesionalni radni vijek. Nagrada će mu biti uručena na svečanosti 5. oktobra, u Bijelom salonu NPS-a u prisustvu njegovih brojnih kolega, ali i poštovalaca njegovog umjetničkog opusa.

- Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodjeljuje se Josipu Pejakoviću za impresivan glumački opus, posvećenost scenskoj umjetnosti i ulogama koje su ispisale neke od najsjajnijih poglavlja bosanskohercegovačkih pozorišta. Pisac i glumac koji je umjetnički stvarao na prostoru nekadašnje Jugoslavije, sarađivao s vrhunskim rediteljima u predstavama koje su postale klasici - kazali su organizatori MESS-a. 

Dodali su da je upravo njemu nagrada pripala, ne samo zbog umjetničkog angažmana već društvenog zalaganja te beskompromisnog suprotstavljanja ratu i nacionalizmu.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH