UMJETNOST

Gran pri 58. MESS-a za predstavu "Sylphidarium/Maria Taglioni na terenu"

O nagradi za najbolju predstavu malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava "Svirala"

Detalj sa zatvaranja. MESS

Piše: E. B.

7.10.2018

U sarajevskom Klubu 1 sinoć je žiri sastavljen od vrsnih pozorišnih radnika Tomasza Kirenczuka, Petera Kovača i Lajle Kaikčije, objavio laureate i laureatkinje 58. internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini osvojila je italijanska predstava "Sylphidarium/Maria Taglioni na terenu", Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu Alesandro Sera (Alessandro Serra) za predstavu "Macbettu" i Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje dobio je Enkidu Kaled (Khaled) za ulogu u predstavi "Bagdad".

Nagradu "Rejhan Demirdžić" za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu dobio je Adrijan Pezdirc za igru u predstavi "Ono što nedostaje", dok su specijalne nagrade žirija dobili autorski tim i glumci i glumice predstave "Welcome" reditelja Nermina Hamzagića te glumački ansambl predstave "Cezary odlazi u rat" poljskog reditelja Cezarija Tomaševskog (Cezary Tomaszewski).

Također, direkcija MESS-a dodijelila je nagradu "Marko Kovačević" za oblast teatarske kritike, publicistike i teatrologije Asji Krsmanović za kritičke prikaze s ovogodišnjeg MESS-a.

O nagradi za najbolju predstavu malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava "Svirala" s prosječnom ocjenom 10. Nagradu publike za najbolju predstavu 58. festivala MESS osvojila je predstava "Welcome", s prosječnom ocjenom 9,62.

Nagradu "Luka Pavlović" tim teatarskih kritičara i kritičarki, koji su činili Bojana Vidosavljević, Asja Krsmanović, Dario Bevanda, Edin Salčinović, Stela Mišković i Dino Pešut, osvojila je predstava "Macbettu".

Tokom osam dana trajanja festivala publika je u okviru glavnog programa imala priliku pogledati 23 predstave iz 17 država i s četiri kontinenta, uz učešće 500 umjetnika i umjetnica.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.