TOP-INTERVJU

Pjer Žalica: Šta se desi kada nismo svjesni svijeta u kojem živimo

Tri sestre izgube sve. Kuću, novac i pravo na život na kakav su navikle. Mene ovo podsjeća na vrijeme u kome živimo

Žalica: Na višu silu ne možete utjecati. Arhiva "Avaza"

Razgovarala: Edina BAKIĆ

11.10.2018



Predstava „Tri sestre“, prema djelu Antona Pavlovića Čehova a u režiji Pjera Žalice, u utorak je premijerno izvedena u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Iako su pripreme ove drame bile prekinute zbog bolesti glumice Tatjane Šojić, premijera je ispraćena u prepunoj sali ove pozorišne kuće. Tražila se ulaznica više, a reditelj je, u svakom slučaju, bio izuzetno ponosan na cjelokupnu ekipu.

S dozom sreće i zadovoljstva, rado je govorio za „Dnevni avaz“. Otkrio nam je kako su pripreme protekle, osjeti li se umor, a iskoristili smo priliku da ga pitamo šta se dešava s njegovim novim filmom „Praznik rada“...

Žalicini projekti ostavljaju trag, kako u pozorištu tako i na filmskom platnu, a osim ostvarenja „Kod amidže Idriza“ i „Gori vatra“, napisao je scenarij s Elmirom Jukićem za film „Žaba“.

 Umjetnički saradnici

- Rad na predstavi „Tri sestre“ je trajao dugo, praćen nizom objektivnih prepreka, povrede glumice, pauze. Veliki je tekst, kompleksan, zahtjevan. Veliki ansambl, vrlo mala scena, ne baš najbolja tehnička opremljenost teatra… Ali, nema tog zadatka koji ne možete obaviti ukoliko imate dobar tim. A to je ono što sam ja imao u ovom projektu. Sjajne, požrtvovane glumce, umjetničke saradnike, ljude iz tehnike Kamernog, koji bukvalno kanapom proizvode čuda. Nadam se da će publika voljeti predstavu, jer je na koncu zbog njih i rađena – pojašnjava Žalica. 

Je li pomjeranje termina premijere promijenilo i neke Vaše planove?

- Djelimično, i ne baš. Na višu silu ne možete utjecati, to je nešto što naprosto morate prihvatiti kao činjenicu. Tako smo i mi reagirali, prilagodili se okolnostima, što je značilo i određeno prilagođavanje obaveza planiranih za jesen. U mom slučaju su se malo, ali ne bitno, poremetile aktivnosti na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje sam dekan. Kolege prodekani, Srđan Vuletić i Mersad Čuljević su mi tu maksimalno pomogli, preuzimajući veliki dio mojih obaveza. U našem svijetu to je normalno, jer naša Akademija ima princip da mi tu predajemo zato što smo aktivni u svojim umjetničkim profesijama, pa uvijek jedni druge podržavamo i pomažemo.

 Je li i koliko priča „Tri sestre“ aktuelna i važna za naše društvo?

- U svakom velikom djelu možete naći ogledalo svijeta u kome živite. Ovisno o konkretnim okolnostima, ta slika može malo mijenjati oblik i oštrinu, ali je uvijek tu. „Tri sestre“ su snažno podsjećanje na to šta se desi kada niste svjesni svijeta u kojem živite, kada ne učestvujete aktivno u životu, ne borite se za sebe i svoje. Tri sestre izgube sve. Kuću, novac i pravo na život na kakav su navikle. Njihovu civiliziranu odmjerenost brutano protjera agresivni, beskrupulozni primitivizam. Mene ovo podsjeća na vrijeme u kojem živimo. U „Tri sestre“ Čehov poručuje da je sanjati lijepo, ali živjeti u snovima užasno.

 Dobra dinamika

 Šta se dešava s filmom „Praznik rada“, jeste li sakupili sredstva za snimanje?

- Pripreme za film odvijaju se dobrom dinamikom. Apliciramo na fondove, internacionalno, reakcije su dobre. U ovom poslu nije zahvalno prognozirati, ali ja sam veliki optimista da će produkcija tog filma ići bez velikih problema. Ključna za realizaciju je naredna godina.

Nedavno su građani naše zemlje birali i izabrali. Kako će nam biti  naredne četiri godine?

- Ne sumnjam da će naši lideri naći načina da nam zagorčaju život koji su nam svakako već uništili, jer se, umjesto općim, bave, gotovo isključivo, svojim privatnim dobrom. U posljednjih 20 godina naši političari su višestruko pokazali i u praksi dokazali da ih nikakva odgovornst ne zanima i ne brine, da ih zanima samo vlastiti interes umotan u mitološku sliku nacionalne koristi. U formi kvazilatinske poslovice, oni poručuju: „Crknite od gladi, u strahu od komšije“, jer je to dobro za naš narod i njegovu svetu historiju. Muka mi je od toga. Ali, evo, bili su izbori, nova šansa za, uglavnom, stara imena. Možda me ovaj put demantirju. Srce mi govori da hoće, ali razum da neće. Valjda jednom bude kako srce želi.

 Juka će praviti velike stvari, a ja ću ga pratiti 

Jeste li ponosni na uspjeh filma „Žaba“?

- Veoma sam ponosan na saradnju s Jukom. Siguran sam da to nije posljednje što smo radili zajedno. Još mnogo velikih stvari će on napraviti, volio bih biti dio toga. Što se tiče uspjeha, naravno da sam ga očekivao. Ne stidim se kazati da mislim da taj film zaslužuje još veći uspjeh.

 „Kod amidže Idriza“ i „Gori vatra“ nadmašili „Hari Potera“


- Danas, kao i uvijek, najbolje prolazi zabava. Trenutno su to superjunaci, fantazija i slični strip-filmovi. Ne vjerujem da će se to promijeniti. Što se tiče domaćeg filma, mislim da ljudi vole filmove koje mogu razumjeti, da se s njima poistovjete, vole priče koje će ih pokrenuti, uzbuditi, nasmijati, rasplakati, ili sve to. Ponosan sam na činjenicu da imam dva filma koja su u našim kinima imala više publike od „Hari Potera“. Nadam se da će ponovo biti tako – kaže Žalica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.