TEATAR

Merima Lepić-Redžepović: Nismo mnogo odmakli od onoga što nas unazađuje

Premijera predstave „Gazi Husrev-beže ili bukaglije“ bit će 27. oktobra u NPS-u

Lepić-Redžepović: Publika želi događaj na sceni

Piše: N. AJNADŽIĆ

13.10.2018

Drama Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) priprema novu predstavu „Gazi Husrev-beže ili bukaglije“, čije će premijerno izvođenje biti 27. oktobra u 19.30 sati.  

Kroz historiju

Glumica Merima Lepić-Redžepović utjelovljuje Gazi Husrev-begovu suprugu Sevdu, a ovom prilikom otkriva nam kako do sada idu pripreme, ali i kako se poistovjećuje s likovima koje igra.

- Osim što je važno govoriti o ličnostima koje su doprinijele zajednici u kojoj danas živimo, važno je govoriti šta je to što je kroz historiju, a i danas aktuelno. Odnosi koji postoje u komadu jasno govore da nismo mnogo odmakli od onoga što nas unazađuje. Opstruiramo učene ljude, koji svojim radom i zalaganjem žele podstaći sebe i okolinu. Etiku i moral potiskujemo, a dajemo šansu neukim. Vrlo svjesno uništavamo sve lijepo što smo naslijedili – govori nam Lepić-Redžepović.

Za Sevdu kaže da je jaka žena, ali da je žrtva jednog sistema, koji upravo prema ljudima poput nje apsolutno nije naklonjen. Ističe kako, uprkos tome, ne odustaje, već naprotiv, do kraja ima karakter koji je, kako kaže, izvanredan primjer kako ne posustati na preprekama koje nas nisu dostojne.

- Svaki proces je za glumca ili glumicu novi izazov, od kojeg želite uzeti ono najbolje. Na kraju je opet najvažnije da ste profitirali na način koji ste vi sami sebi iskristalizirali. Važno je da ste zadovoljni i da stojite iza onoga što radite. Od kada sam postala majka, kao osoba, sam dobila jednu novu dimenziju koja me učinila kompletnijom, a kao glumica, proširila sam vidike i stvari gledam apsolutno na drugačiji način. Istinitije, realnije i mnogo šire. Dosta temeljitije gledam na suštinu koju tretira gluma. I rad na ovoj predstavi imao je jedan poseban glumački pristup – kaže Lepić-Redžepović.

Oživiti karakter

Kada je riječ o poslu kojim se bavi, glumica nam govori da je to zanat koji se uči i izučava.

- Na Akademiji postoji cijeli jedan sistem koji nas pripremi na to kako ćemo graditi uloge. Tehnika glumca, sredstva i zanat je ono što nam pomaže u tome. Poistovjećivanje s ulogom nije nešto na šta se glumac zanatlija oslanja. Spreman glumac je onaj koji svojim glumačkim sredstvima oživi karakter na način da vjerujemo u okolnosti, jer istina i vjera nas vode do događaja, a publika upravo događaj želi na sceni – zaključuje Lepić-Redžepović.

Vesele me novi projekti 

- Trenutno radim na predstavi „Gazi Husrev-beže ili bukaglije“, a zatim slijede probe za obnovu repertoarskih predstava u mom matičnom Narodnom pozorištu, kao i u drugim teatrima. Pregovori su za sada vezani za pozorište, a novim projektima se mnogo veselim – kazala je Lepić-Redžepović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.