TOP-INTERVJU Glumica Ljiljana Blagojević iz Beograda za “Dnevni avaz”

Doli Bel i ja smo počele iz Sarajeva

Energija za promjene prosipa se po društvenim mrežama

Razgovarala: Edina BAKIĆ
03.11.2018 08:06

Blagojević: Gluma je maraton, a ne sprint

Foto: Arhiva

Kada je film “Sjećaš li se Dolly Bell” 1981. godine doživio premijeru, tada 26-godišnja glumica Ljiljana Blagojević osvojila je bivšu Jugoslaviju ulogom Doli Bel. Od tada do danas, glumila je u više od 60 pozorišnih predstava te u brojnim filmskim ostvarenjima, TV serijama… Pamti se po “Mirisu dunja”, “Velikom transportu”, “Mirisu kiše na Balkanu”, “Budvi na pjenu od mora”…

Stroga i pravična

Naš poziv zatekao je Blagojević na predavanjima, na kojima je beogradskim studentima otkrivala tajne glume.

U intervjuu za “Dnevni avaz” ova sjajna glumica govorila je o skoro četiri decenije dugoj karijeri, novim ulogama, Sarajevu, odakle je, kako kaže, njena karijera počela. Otkrila nam je kako danas gleda na lik Doli Bel, a prokomentirala je i trenutno društveno stanje... 

Kroz svoju glumačku karijeru progutala je mnogo gorkih zalogaja, ali je ostala dosljedna. Kaže da bi opet nešto mijenjala, ali nema s kim, jer se energija za promjene prosipa po društvenim mrežama.

- Studij glume je atipičan. Instrument vam je vaše biće. Tu se mora biti veoma pažljiv. Ono što buduće kolege učim pored zanata jeste da znaju šta su prave vrijednosti i da budu strpljivi, jer je ovaj posao maraton, a ne sprint. Kao profesor sam stroga i pravična. I volim studente – govori nam Blagojević.

 Nedavno ste komentirali neškolovane glumce.

- Umjetnost uvijek dijeli sudbinu društva u kome nastaje. Kako u društvu, tako i kod nas, površnost je prisutna u svim sferama. Imamo vladavinu osrednjosti. Postoji mogućnost, ali nije lako provesti reformu.

Nosite titulu prvakinje Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Je li je teško opravdati?

- To je potvrda mog dugogodišnjeg rada, moje biografije i mog trajanja. A ona više obavezuje nego što donosi lagodnosti. Kad je nešto tačno, nije teško. Meni to pripada i o tome ne razmišljam.

Kada već govorimo o pozorištu, šta je aktuelno?

- Igram i stalne komade. Od velikog glumca Bate Stojkovića sam naučila da čuvam predstave. Sve su moje predstave igrane više od 100 puta, a neke i 300. Ovog mjeseca ću imati premijeru “Dobrog čoveka”.

 U posljednje vrijeme dosta se snimaju TV serije, dobivate li ponude?

- Za sada ne. Odbila sam neke serije, jer me umjetnički nisu zainteresirale.

 Koliko se TV razlikuje od pozorišta i filma?

- Televizija je jedan potpuno drugačiji medij. Nudi brzu popularnost ako se radi o serijskom programu, ali može i da bude suprotnost i da dođe do prezasićenosti nekog glumca. S TV projektima se mora biti pametan i oprezan.

Teško dostižna

 Koliko je danas Doli Bel, uloga koja Vas je obilježila, prisutna u Vašem životu?

- Taj kultni film će kod mene i u mojoj biografiji zauzimati posebno mjesto. Od njega je sve počelo, i od Sarajeva.

 U čemu je fenomen ove priče?

- Nije baš lako ponoviti takvo nešto. Tu poetiku koju nosi film, nije lako dostići. Priča o odrastanju ispričana na taj način, posebna je i teško dostižna. Tu se sve steklo i dalo fantastičnu sinergiju...

Za kraj, očekuju li nas bolja vremena ili…?

- Civilizacija je u velikom problemu. Svaki dan nam to potvrđuje. Ako se ne okrenemo čovjeku kao najvažnijoj karici, nestat ćemo. Nažalost, nisam sigurna da nas očekuju bolja vremena. Voljela bih da griješim.

 Priznanja iz esnafa

 Šta su Vam dobro donijela brojna priznanja?

- Volim nagrade, naročito kad su iz esnafa. S vremenom su mi donijele  samopouzdanje i vjeru da sam na pravom putu.

 Reagiram kad mi se nešto ne sviđa

 Petog novembra proslavit ćete 63. rođendan.

- Volim druženja, ali nisam neki obožavalac slavlja, naročito svojih. Uvijek se slavljenik najmanje opusti. Zahvalna sam na energiji koja me još prati i volji za životom koju još imam. Inače, ja sam tip koji osluškuje svoje biće i reagiram kad mi se nešto ne sviđa. Pobornik sam da iskrenim odnosom prema sebi i svojoj duši imate manje problema sa zdravljem – govori Blagojević.

NA VRH