PRIZNANJA

Sokolović: Moj oslonac je pozorište

Arhiva

Fena

5.11.2018

Zijah A. Sokolović, glumac koji iza sebe ima 5.000 izvedbi monodrama, dobitnik 76 nagrada, kojeg su nazivali kraljem, maestrom monodrame, u novembru obilježava 50 godina umjetničkog rada.

Jubilej će obilježiti nizom programa u nekoliko bh. gradova, od 5. do 10. novembra, a poseban program odvijat će se u Sarajevu, gdje je sve počelo 1968., kada je odigrao prvu profesionalnu ulogu.

O planovima za obilježavanje ovog jubileja bilo riječi na pres-konferenciji upriličenoj u Centru kulture i mladih.

Direktor Centra Armin Omerović izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju ova ustanova ima sa Sokolovićem.

Zijah Sokolović, ovom prilikom, rekao je da je želio da, igrajući i praveći pozorište, obilježi tih 50 godina.

- Mislim da je čovjekov život kao tramvaj, bilo gdje na svijetu, a možemo reći i da je moj više vezan za sarajevske tramvaje. Što bi rekli, svaki tramvaj ima svoje krugove koje pravi. Čovjek je taj koji se nalazi u tom tramvaju i vozi se od stanice do stanice, od remize do remize. Svaki putnik u tom tramvaju drži se za mjesto koje mu drži ravnotežu dok tramvaj vozi. Ja sam se uhvatio za pozorište - rekao je Sokolović i tako se, kako kaže, drži čitav život.

Sokolović kaže da je, igrajući predstavu „Glumac… je glumac … je glumac“ godinama, osjetio da publika drugačije reagira na istu predstavu. On je naveo da je publika počela da reaguje površnije te je odlučio programom nazvanim „Lijevo Desno Glumac“, koji je i predstava i radionica, ponovo ovu predstavu približiti publici, ponovno potaći reakcije.

Govoreći i tome koliko ima glume u svakodnevnim životu i koliko je stvarnost dio pozorišta, Sokolović je okupljenim novinarima rekao da su i oni na pres-konferenciji kao u predstavi. Oni su se obukli, našminkali, neki reditelj ih je poslao. Također misle i o tome šta govore, rekavši da i oni imaju ulogu.

- Ne bavim se pozorištem da bih glumio, želim da igram da bih nešto rekao - sažeo je ukratko Sokolović značaj pozorišta i ono što je za njega gluma.

U petak će Sokolović održati peformans "Glumačka šetnja", od Centra kulture i mladih, gdje se prvi put susreo s pozorištem, gdje je bilo i prvo Dječije pozorište, do Kamernog teatra, gdje je odigrao prvu profesionalnu ulogu 8. novembra 1968 godine. I sve to govoreći tekst iz predstave „Glumac ... je glumac ...je glumac“

Osim toga, Sokolović danas ima nastup u Narodnom pozorištu Mostar, u Ateljeu Figure u četvrtak će biti otvorena izložba plakata pozorišnih predstava Zijaha A. Sokolovića, a u petak i subotu na sceni Centra kulture i mladih bit će izvedene predstave „CABAres,CABArei“ i Međuigre 0-24“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.